Последни новини
Home / Законът / Министър Кирилов обеща нови 200 щата за затворите

Министър Кирилов обеща нови 200 щата за затворите

Defakto.bg

Поетапно ще започнем запълването на нови 200 щатни бройки за затворите“ – това заяви  министърът на правосъдието Данаил Кирилов при подписване на споразумение между министерството и трите синдиката към затворите, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Под документа са положили подписи председателите на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ Ивайло Григоров, на Сдружение „Синдикат Охрана“  Петко Чалъков и на Синдикат на пенитенциарните служители Иван Иванов.  Това е първият подобен общ документ, който урежда формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикалните организации, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност.

Споразумението урежда сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в Министерство на правосъдието, като целта е гарантиране и защита на социално- икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана”(ГДО).

„Споразумението е със срок 3 години, което дава стабилност на взаимоотношенията. Отстояването на правата на работещите в двете главни дирекции ще продължи в дух на взаимодействие и кооперативност“, заяви при подписването министър Кирилов.

Синдикатите към Министерството на правосъдието защитават интересите на своите членове в двете главни дирекции – ГДИН и ГДО. В тях членуват близо 3000 служители.

„Имаме готовност по отношение на нормативното осигуряване, установили сме, заедно с Министерски съвет, текста на постановлението, с което ще ни се промени щатът за тези 200 бройки. Това ще стане поетапно с 50-70 бройки на 3 или 4 пъти. Първата очакваме да е в първото тримесечие – добави Кирилов. – Радвам се, че по отношение на допълнителното материално стимулиране стигнахме да изравняване при двете дирекции. Мисля, че този процес би следвало да продължи“

Кирилов е внесъл искане за тълкувателно решение от Гражданска колегия на Върховния касационен съд (ВКС) по отношение на споровете, свързани с нощния труд на служителите в затворите. „Смятам, че в един измерим порядък от време върховните съдии ще се произнесат еднозначно по режима на това допълнително възнаграждение, за да нямаме спорове“, посочи той.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.