Последни новини
Home / Законът / Министър Кирилов обеща нови 200 щата за затворите

Министър Кирилов обеща нови 200 щата за затворите

Defakto.bg

Поетапно ще започнем запълването на нови 200 щатни бройки за затворите“ – това заяви  министърът на правосъдието Данаил Кирилов при подписване на споразумение между министерството и трите синдиката към затворите, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Под документа са положили подписи председателите на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ Ивайло Григоров, на Сдружение „Синдикат Охрана“  Петко Чалъков и на Синдикат на пенитенциарните служители Иван Иванов.  Това е първият подобен общ документ, който урежда формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикалните организации, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност.

Споразумението урежда сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в Министерство на правосъдието, като целта е гарантиране и защита на социално- икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана”(ГДО).

„Споразумението е със срок 3 години, което дава стабилност на взаимоотношенията. Отстояването на правата на работещите в двете главни дирекции ще продължи в дух на взаимодействие и кооперативност“, заяви при подписването министър Кирилов.

Синдикатите към Министерството на правосъдието защитават интересите на своите членове в двете главни дирекции – ГДИН и ГДО. В тях членуват близо 3000 служители.

„Имаме готовност по отношение на нормативното осигуряване, установили сме, заедно с Министерски съвет, текста на постановлението, с което ще ни се промени щатът за тези 200 бройки. Това ще стане поетапно с 50-70 бройки на 3 или 4 пъти. Първата очакваме да е в първото тримесечие – добави Кирилов. – Радвам се, че по отношение на допълнителното материално стимулиране стигнахме да изравняване при двете дирекции. Мисля, че този процес би следвало да продължи“

Кирилов е внесъл искане за тълкувателно решение от Гражданска колегия на Върховния касационен съд (ВКС) по отношение на споровете, свързани с нощния труд на служителите в затворите. „Смятам, че в един измерим порядък от време върховните съдии ще се произнесат еднозначно по режима на това допълнително възнаграждение, за да нямаме спорове“, посочи той.

About De Fakto

Проверете също

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Конференция за медиацията и намаляване на домашното насилие и междусъседски спорове в общността

В понеделник от  13:00 до 18.00 ч. в Българската търговско-промишлена палата, София, ул. „Искър“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.