Последни новини
Home / Законът / Депутати от ГЕРБ изпълниха нареждането на Борисов, внесоха проект за най-тежки наказания на непълнолетни

Депутати от ГЕРБ изпълниха нареждането на Борисов, внесоха проект за най-тежки наказания на непълнолетни

Defakto.bg

Двойна „строгост“ към 16-годишните и нагоре – санкциите хем се вдигат, хем се изравняват с наказанията за възрастни

Десетина дни, след като премиерът Бойко Борисов им разпореди, 25 депутати от ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс (НК) за по-тежки санкции на непълнолетните. Първи под проекта се е подписал народният избраник Маноил Манев.

Заръката бе отправена след среща в МС на Борисов, Иван Гешев и бащата на убитата в с. Галиче Андреа. За престъплението бе задържан 17-годишният Аксел Олеков.

Инициативата срещна професионален отпор от специалисти, които с аргументи и факти обясняваха как проблемът не е в наказанията, които и сега никак не са леки. А председателят на Асоциацията по криминология доц. д-р Светла Маргаритова определи идеята като „гениална“.

За народните избраници, явно, това не са авторитети. Нещо повече, във внесения от тях проект за НК те веднъж изравняват наказанията на навършилите 16 г. и осъдени за тежки престъпления, с тези на „възрастните“; а втори път отделно увеличават санкциите, налагани на непълнолетните. И обявяват, че така ще осигурят „предупредително-възпиращо действие“ спрямо тази част от обществото (непълнолетните).

На мушка са „тежки престъпления против личността“. В каталога на НК престъпленията против личността са убийство, телесни повреди, злепоставяне, отвличане, принуда, обида и клевета, разврат, трафик на хора.

Законът сега:

Чл. 36 НК

(1) Наказанието се налага с цел: 1) да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, 2) да се въздействува предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и 3) да се въздействува възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

Чл. 60

Наказанието на непълнолетните се налага с цел преди всичко да бъдат те превъзпитани и подготвени за общественополезен труд.

Чл. 63 

2) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) На непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, предвидените в особената част на този кодекс наказания се заменят:
1. (доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години – с лишаване от свобода от пет до дванадесет години;
2. лишаването от свобода за повече от десет години – с лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В пределите по предходните алинеи съдът определя наказанието съобразно с правилата на глава пета.

Проектът на ГЕРБ

В чл. 63 се създава нова ал. 3:

По отношение на непълнолетен, навършил шестнадесетгодишна възраст, извършил тежко престъпление против личността при определяне на наказанието съдът не прилага правилата по ал. 2, ако реши, че целите на чл. 36, ал.1 и чл. 60 от НК не могат да бъдат постигнати. (То ест непълнолетните ще бъдат осъждани и на доживотен затвор).

В чл. 63, ал.2, т.1 думите „от пет до дванадесет години“ да се замени с „от пет до двадесет години“. (Ще рече – ако съдът не е решил да осъди непълнолетния с най-тежкото наказание за възрастен – примерно доживот, то тогава може да наложи и 20 г. затвор)

В чл. 63, ал.2, т.2 думите от „две до осем“ да се заменят с „от пет до десет години“. (Вдигане на наказанията в останалите хипотези).

Мотивите

В мотивите на вносителите четем, че „осреднени данни за 2016-2018 г. на НСИ обобщават тенденции, малолетните и непълнолетните, преминали през детските педагогически стаи или осъдени за визираните престъпления, са: за убийство (довършено и опит) средно 3 малолетни на 100 осъдени във всички възрастови групи, което е 3 %; за телесни повреди – средно 233 малолетни и непълнолетни на фона на 742 осъдени във всички възрастови групи, което е 30 %; за разврат, в това число изнасилване (довършено и опит) и блудство – средно 64 малолетни и непълнолетни на фона на 213 осъдени от всички възрастови групи, което е 30 %.“

Изводът, който правят 25-те от ГЕРБ са, че е нужно „да се вземат по-строги мерки, които да въздействат възпитателно и предупредително върху членовете на обществото от тази възрастова група“.

И още: „От гледна точка на индивидуалната превенция статистиката показва, че наказанията, налагани на непълнотелни лица често често не водят до желания превъзпитателен ефект и същите отново извършват общественоопасни деяния.

По отношение на непълнолетните лица законът не осъществява напълно своята превантивна функция за ограничаване и ликвидиране на престъпността. Предложените промени ще спомогнат за осъществяване и на генерална превенция, предупредително-възпиращото действие. Последното е възприето като характерен и особено съществен за съвременното право факт.“

На снимката: Депутатът Маноил Манев (в средата), говорителката на главния прокурор Сийка Милева и бащата убитата Андреа след срещата при Бойко Борисов

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.