Последни новини
Home / Законът / Нено Димов с второ обвинение, този път за концесията на ски зона „Банско“,

Нено Димов с второ обвинение, този път за концесията на ски зона „Банско“,

Defakto.bg

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е в ареста за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, е получил второ  обвинение – за концесията на ски зона „Банско“, съобщи  специализираната прокуратура.  И новото разследване е за  умишлена безстопанственост.

То е  за „извършени действия по служба, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД.  Разследването е възложено на спецследователи, се казва в съобщението на спецпрокуратурата.

На  12 юни  2018 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зона „Банско“.   Цацаров отправи препоръки до  Борисов „за незабавни действия по  концесионния договор с „Юлен“ и за привеждането му в пълно съответствие с териториално-устройствения план на „Ски зона – Банско“.  Като повод бе посочена извършената преди това проверка  от прокуратурата по сигнал на „Зелените“ за нарушения и многобройни протести в защита на Пирин.

По  време на проверката прокурорите бяха събрали  информация, че „Юлен“ експлоатира площ, която надвишава с 65,789 ха предоставените ѝ 99,55 ха.

Имаше и предупреждение, че ако това не стане, прокуратурата ще потърси отговорност за бездействие. Изпълнението на указанията беше възложено на екоминистъра Нено Димов, който трябваше да започне преговори с концесионера „Юлен“.

Именно това писмо са намерили разследващите при обиските преди задържането на Димов, а  прокуратурата заяви, че  ще провери дали ексминистърът на околната среда не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.