Последни новини
Home / Законът / Нено Димов с второ обвинение, този път за концесията на ски зона „Банско“,

Нено Димов с второ обвинение, този път за концесията на ски зона „Банско“,

Defakto.bg

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е в ареста за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, е получил второ  обвинение – за концесията на ски зона “Банско”, съобщи  специализираната прокуратура.  И новото разследване е за  умишлена безстопанственост.

То е  за “извършени действия по служба, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД.  Разследването е възложено на спецследователи, се казва в съобщението на спецпрокуратурата.

На  12 юни  2018 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зона “Банско”.   Цацаров отправи препоръки до  Борисов „за незабавни действия по  концесионния договор с “Юлен” и за привеждането му в пълно съответствие с териториално-устройствения план на “Ски зона – Банско“.  Като повод бе посочена извършената преди това проверка  от прокуратурата по сигнал на “Зелените” за нарушения и многобройни протести в защита на Пирин.

По  време на проверката прокурорите бяха събрали  информация, че “Юлен” експлоатира площ, която надвишава с 65,789 ха предоставените ѝ 99,55 ха.

Имаше и предупреждение, че ако това не стане, прокуратурата ще потърси отговорност за бездействие. Изпълнението на указанията беше възложено на екоминистъра Нено Димов, който трябваше да започне преговори с концесионера “Юлен”.

Именно това писмо са намерили разследващите при обиските преди задържането на Димов, а  прокуратурата заяви, че  ще провери дали ексминистърът на околната среда не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.