Последни новини
Home / Законът / Новият Съвет за партньорство към ВСС стартира в понеделник

Новият Съвет за партньорство към ВСС стартира в понеделник

Defakto.bg

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет ще проведе първото си заседание на 3 февруари 2020 г. (понеделник) от 10:30 ч. в зала № 107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред предвижда обсъждане на организационни въпроси и избор на двама съпредседатели на Съвета за партньорство, единият от които – изборен член на ВСС.

Това съобщават от ВСС.

Създаването на Съвет за партньорство, замислен като средище за професионалния диалог между кадровици и магистрати, залегна в Закона за съдебната власт още през 2017 г., но прощъпалникът му все се отлагаше. В началото на 2019 г. стартът бе отложен, след като мнозинството във ВСС се усъмни в съдийските гласове за техни професионални представители и промени правилата за новия съвет. После пък изникна проблем със съсловните организации и нуждата отново да заявяват своето желание за участие и т.н.

А вчера Пленумът на ВСС определи нов свой представител на мястото на Пламена Цветанова, която вече бе избрана за зам.-главен прокурор.

Съобщението на ВСС:

Съветът за партньорство е създаден на основание чл. 217, ал. 3 от Закона за съдебната власт (изм. ДВ, бр. 65/2017 г.) и се състои от представители на кадровия орган, на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и на магистратите, които не членуват в такива организации. Учредяването на неговия състав е с решения на Пленума на ВСС по протокол № 15/11.07.2019 г. и по протокол № 28/21.11.2019 г., включващ следните членове:

  • членове на ВСС – Пламен Найденов, Пламена Цветанова (заменена вече с Боряна Димитрова – б.р.) и Вероника Имова;
  • представители на професионални организации на съдиите, прокурорите и следователите по чл. 217, ал. 1 ЗСВ: – Калин Калпакчиев – представител на Сдружение „Съюз на съдиите в България“, Владимир Първанов – представител на Асоциация на българските административни съдии, Росица Велкова Иванова – Стойчева – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Евгени Иванов – представител на Асоциация на прокурорите в България и Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България;
  • представители на съдии, прокурори и следователи, нечленуващи в професионални организации по чл. 217, ал. 1 ЗСВ – Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Илиана Димитрова – Васева – зам. административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик; Анелия Янева – съдия в Софийски градски съд; Ангелина Митова – Мончовска – прокурор в отдел 01 „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура; Радослав Димов – административен ръководител на Апелативна прокуратура – София и Елена Динева – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

Организацията и дейността на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет са регламентирани в Наредба № 8 от 08.11.2018 г., издадена от ВСС, обн., ДВ, бр. 97 от 23.11.2018 г., изм. и доп., бр. 37 от 07.05.2019 г., доп., бр. 79 от 08.10.2019 г., по силата на делегацията от чл. 217, ал. 5 от ЗСВ. Този подзаконов нормативен акт съдържа правилата относно основните положения, целите, състава, дейността, реда и условията за работата на Съвета за партньорство към ВСС. Основната цел на този орган е да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.