Последни новини
Home / Законът / Новият Съвет за партньорство към ВСС стартира в понеделник

Новият Съвет за партньорство към ВСС стартира в понеделник

Defakto.bg

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет ще проведе първото си заседание на 3 февруари 2020 г. (понеделник) от 10:30 ч. в зала № 107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред предвижда обсъждане на организационни въпроси и избор на двама съпредседатели на Съвета за партньорство, единият от които – изборен член на ВСС.

Това съобщават от ВСС.

Създаването на Съвет за партньорство, замислен като средище за професионалния диалог между кадровици и магистрати, залегна в Закона за съдебната власт още през 2017 г., но прощъпалникът му все се отлагаше. В началото на 2019 г. стартът бе отложен, след като мнозинството във ВСС се усъмни в съдийските гласове за техни професионални представители и промени правилата за новия съвет. После пък изникна проблем със съсловните организации и нуждата отново да заявяват своето желание за участие и т.н.

А вчера Пленумът на ВСС определи нов свой представител на мястото на Пламена Цветанова, която вече бе избрана за зам.-главен прокурор.

Съобщението на ВСС:

Съветът за партньорство е създаден на основание чл. 217, ал. 3 от Закона за съдебната власт (изм. ДВ, бр. 65/2017 г.) и се състои от представители на кадровия орган, на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и на магистратите, които не членуват в такива организации. Учредяването на неговия състав е с решения на Пленума на ВСС по протокол № 15/11.07.2019 г. и по протокол № 28/21.11.2019 г., включващ следните членове:

  • членове на ВСС – Пламен Найденов, Пламена Цветанова (заменена вече с Боряна Димитрова – б.р.) и Вероника Имова;
  • представители на професионални организации на съдиите, прокурорите и следователите по чл. 217, ал. 1 ЗСВ: – Калин Калпакчиев – представител на Сдружение „Съюз на съдиите в България“, Владимир Първанов – представител на Асоциация на българските административни съдии, Росица Велкова Иванова – Стойчева – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Евгени Иванов – представител на Асоциация на прокурорите в България и Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България;
  • представители на съдии, прокурори и следователи, нечленуващи в професионални организации по чл. 217, ал. 1 ЗСВ – Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Илиана Димитрова – Васева – зам. административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик; Анелия Янева – съдия в Софийски градски съд; Ангелина Митова – Мончовска – прокурор в отдел 01 „Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура; Радослав Димов – административен ръководител на Апелативна прокуратура – София и Елена Динева – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

Организацията и дейността на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет са регламентирани в Наредба № 8 от 08.11.2018 г., издадена от ВСС, обн., ДВ, бр. 97 от 23.11.2018 г., изм. и доп., бр. 37 от 07.05.2019 г., доп., бр. 79 от 08.10.2019 г., по силата на делегацията от чл. 217, ал. 5 от ЗСВ. Този подзаконов нормативен акт съдържа правилата относно основните положения, целите, състава, дейността, реда и условията за работата на Съвета за партньорство към ВСС. Основната цел на този орган е да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на магистратите.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.