Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ сезира ВСС за дисциплинарно производство и импийчмънт на Гешев (допълнена – процедурата)

„Правосъдие за всеки“ сезира ВСС за дисциплинарно производство и импийчмънт на Гешев (допълнена – процедурата)

Defakto.bg

Иска се обаче предложение от петима кадровици и гласуване със 17 „за“

Агресивната атака на новоизбрания главен прокурор срещу конституционно установената власт в държавата, която руши държавността, трябва да получи своите институционални отговори. За това настоява в позиция Инициатива „Правосъдие за всеки“.

И предлага ред конкретни действия на отговорните институции – Висш съдебен съвет, парламент, призовава и президента да ускори консултациите за конституционна реформа в главата „Съдебна власт“. Всичко това – с активно гражданско участие.

ПОЗИЦИЯ

на Инициатива „Правосъдие за всеки“

относно безпрецедентната ситуация в страната

„Един месец, след като предсрочно зае поста главен прокурор, Иван Гешев поде агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата, като поиска да разследва държавния глава. Прокуратурата публикува записи, събрани със СРС, в които е записан президентът Румен Радев, осъществени и оповестени в грубо нарушение на Конституцията. По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент – опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава.

Само за месец време главният прокурор успя да се превърне в силовия играч на политическата сцена и да подчини всички власти, на чието разделение той публично каза неотдавна, че не е привърженик. Прокурорската държава придоби завършен вид. При това положение в дълг на всеки свободен гражданин се превръща противопоставянето на новия вид диктатура, която грози правата и свободите на всички ни!

Инициатива „Правосъдие за всеки“ последователно отстоява каузата за защита на Правото чрез истинска съдебна реформа и ликвидиране абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. Днес ние припомняме своите пет идеи за съдебна реформа и предлагаме:

  • Незабавно започване на широк обществен и професионален дебат за изготвяне и популяризиране на пакет от идеи за конституционни промени в глава „Съдебна власт“ на Конституцията, които да бъдат подкрепени от максимален брой български граждани с национална подписка или референдум.
  • Ще поискаме срещи с всички посланици на страните от ЕС, представители на ЕК, както и с посланиците на САЩ и Великобритания, за да ги запознаем с нарушаването на принципите на върховенството на правото, както и с опасностите за демокрацията и свободите на гражданите.
  • Ще сезираме Висшия съдебен съвет /ВСС/ с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване на Конституцията, превишаване на права, злоупотреба с власт и, при доказано уронване престижа на съдебната власт, гласуване на решение за отправяне на предложение до Президента за освобождаването му от поста.
  • Внасяне на предложение до Народното събрание за спешно изслушване на главния прокурор за предизвиканата от него криза в държавната власт чрез незаконното оповестяване на записи, направени със СРС, и разследване на Президента на републиката, както и за заявеното от него намерение да спре всякакви контакти с президента до произнасянето от Конституционния съд по отправеното от него питане. Изслушването да завърши с гласуване на решения с пакет от мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в държавната власт, включително чрез иницииране на конституционен проект за свикване на Велико Народно събрание, с цел: Радикална промяна в структурата на Прокуратурата, правомощията и отчетността на главния прокурор; намаляване до пет души на парламентарната квота във ВСС, по предложение на гражданите.
  • Предложение до президента на Републиката за ускоряване на консултациите за конституционни промени и искане за максимално бързо внасяне в НС на Конституционния проект, като ИПВ ще внесе писмено горепосочените предложения.

Властта се провали, държавата се срива пред очите и вече са застрашени базови права и принципи, НА РЕД СА ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!“

ЗАКОНЪТ

За разлика от липсващата възможност за реално разследване на главния прокурор у нас, предсрочното му освобождаване от поста – извън наказателния аспект – е уредено и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт.

Конституцията (чл. 129, ал. 3) задава общата рамка, като обявява, че несменяемите магистрати, включително и „тримата големи“ се освобождават от длъжност при:
1. навършване на 65-годишна възраст;
2. подаване на оставка;
3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Законът за съдебната власт (чл. 312, ал. 2) казва, че:

(2) Предложение за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 2 на член на Висшия съдебен съвет може да се прави от петима от членовете на пленума на Висшия съдебен съвет или от трима от членовете на съответната колегия.

Главният прокурор, както и председателите на двете върховни съдилища са и членове на ВСС.

Нещо повече, законът изрично включва в тази процедура „тримата големи“, като доизяснява процедурата. А именно (чл. 320, ал.4):

(4) Пленумът на Висшия съдебен съвет може:
1. да отхвърли предложението за налагане на дисциплинарно наказание или за отправяне на предложение до президента на републиката по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България;
2. да наложи дисциплинарно наказание на изборен член на Висшия съдебен съвет;
3. да направи предложение до президента на републиката за освобождаване на член по право на Висшия съдебен съвет.

Предложението за освобождаване, както и това за назначаване, трябва да е подкрепено от минимум 17 кадровици.

В обобщение – процедура за търсене на отговорност за тежко нарушение на служебните задължения и за накърняване на престижа на съдебната власт има. Въпросът е има ли кой да я приложи?

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.