Последни новини
Home / Законът / “Правосъдие за всеки” сезира ВСС за дисциплинарно производство и импийчмънт на Гешев (допълнена – процедурата)

“Правосъдие за всеки” сезира ВСС за дисциплинарно производство и импийчмънт на Гешев (допълнена – процедурата)

Defakto.bg

Иска се обаче предложение от петима кадровици и гласуване със 17 “за”

Агресивната атака на новоизбрания главен прокурор срещу конституционно установената власт в държавата, която руши държавността, трябва да получи своите институционални отговори. За това настоява в позиция Инициатива “Правосъдие за всеки”.

И предлага ред конкретни действия на отговорните институции – Висш съдебен съвет, парламент, призовава и президента да ускори консултациите за конституционна реформа в главата “Съдебна власт”. Всичко това – с активно гражданско участие.

ПОЗИЦИЯ

на Инициатива „Правосъдие за всеки“

относно безпрецедентната ситуация в страната

“Един месец, след като предсрочно зае поста главен прокурор, Иван Гешев поде агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата, като поиска да разследва държавния глава. Прокуратурата публикува записи, събрани със СРС, в които е записан президентът Румен Радев, осъществени и оповестени в грубо нарушение на Конституцията. По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент – опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава.

Само за месец време главният прокурор успя да се превърне в силовия играч на политическата сцена и да подчини всички власти, на чието разделение той публично каза неотдавна, че не е привърженик. Прокурорската държава придоби завършен вид. При това положение в дълг на всеки свободен гражданин се превръща противопоставянето на новия вид диктатура, която грози правата и свободите на всички ни!

Инициатива “Правосъдие за всеки” последователно отстоява каузата за защита на Правото чрез истинска съдебна реформа и ликвидиране абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. Днес ние припомняме своите пет идеи за съдебна реформа и предлагаме:

  • Незабавно започване на широк обществен и професионален дебат за изготвяне и популяризиране на пакет от идеи за конституционни промени в глава “Съдебна власт” на Конституцията, които да бъдат подкрепени от максимален брой български граждани с национална подписка или референдум.
  • Ще поискаме срещи с всички посланици на страните от ЕС, представители на ЕК, както и с посланиците на САЩ и Великобритания, за да ги запознаем с нарушаването на принципите на върховенството на правото, както и с опасностите за демокрацията и свободите на гражданите.
  • Ще сезираме Висшия съдебен съвет /ВСС/ с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване на Конституцията, превишаване на права, злоупотреба с власт и, при доказано уронване престижа на съдебната власт, гласуване на решение за отправяне на предложение до Президента за освобождаването му от поста.
  • Внасяне на предложение до Народното събрание за спешно изслушване на главния прокурор за предизвиканата от него криза в държавната власт чрез незаконното оповестяване на записи, направени със СРС, и разследване на Президента на републиката, както и за заявеното от него намерение да спре всякакви контакти с президента до произнасянето от Конституционния съд по отправеното от него питане. Изслушването да завърши с гласуване на решения с пакет от мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в държавната власт, включително чрез иницииране на конституционен проект за свикване на Велико Народно събрание, с цел: Радикална промяна в структурата на Прокуратурата, правомощията и отчетността на главния прокурор; намаляване до пет души на парламентарната квота във ВСС, по предложение на гражданите.
  • Предложение до президента на Републиката за ускоряване на консултациите за конституционни промени и искане за максимално бързо внасяне в НС на Конституционния проект, като ИПВ ще внесе писмено горепосочените предложения.

Властта се провали, държавата се срива пред очите и вече са застрашени базови права и принципи, НА РЕД СА ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!”

ЗАКОНЪТ

За разлика от липсващата възможност за реално разследване на главния прокурор у нас, предсрочното му освобождаване от поста – извън наказателния аспект – е уредено и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт.

Конституцията (чл. 129, ал. 3) задава общата рамка, като обявява, че несменяемите магистрати, включително и “тримата големи” се освобождават от длъжност при:
1. навършване на 65-годишна възраст;
2. подаване на оставка;
3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Законът за съдебната власт (чл. 312, ал. 2) казва, че:

(2) Предложение за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 2 на член на Висшия съдебен съвет може да се прави от петима от членовете на пленума на Висшия съдебен съвет или от трима от членовете на съответната колегия.

Главният прокурор, както и председателите на двете върховни съдилища са и членове на ВСС.

Нещо повече, законът изрично включва в тази процедура “тримата големи”, като доизяснява процедурата. А именно (чл. 320, ал.4):

(4) Пленумът на Висшия съдебен съвет може:
1. да отхвърли предложението за налагане на дисциплинарно наказание или за отправяне на предложение до президента на републиката по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България;
2. да наложи дисциплинарно наказание на изборен член на Висшия съдебен съвет;
3. да направи предложение до президента на републиката за освобождаване на член по право на Висшия съдебен съвет.

Предложението за освобождаване, както и това за назначаване, трябва да е подкрепено от минимум 17 кадровици.

В обобщение – процедура за търсене на отговорност за тежко нарушение на служебните задължения и за накърняване на престижа на съдебната власт има. Въпросът е има ли кой да я приложи?

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.