Последни новини
Home / Законът / Сийка Милева, говорител на гл. прокурор: Иззетите ценности от дома на Божков не са изнасяни в чували, това е хибридна атака

Сийка Милева, говорител на гл. прокурор: Иззетите ценности от дома на Божков не са изнасяни в чували, това е хибридна атака

Defakto.bg Иззетите от дома на Васил Божков културни ценности не са били изнасяни в черни чували. „Всичко е било иззето по законоуставения ред и в присъствието на най-добрите експерти на територията на страната“ – това заяви  говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя се оплака, че е цензурирана от медиите.

Това е една хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица, тъй като вчера бях цензурирана, беше цензуриран говорителят на главния прокурор, беше цензурирана прокуратурата“, възмутено каза  тя, без да уточни в какво се състои цензурирането й.

И още:  „Повтарям, че прокуратурата знае срещу кого се е изправила, знае, че  се е изправила срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще се опита да се защити и то чрез вас, медиите, повтарям, чрез вас медиите“.

Експонати от колекцията на Божков. От фондация „Тракия“ обявиха, че колекцията на Васил Божков е от повече от 3000 ценни артефакта. А колекцията му от 20 антични ритона е най-голямата такава в света. Снимка Фондация „Тракия“
По-рано, обратно твърдение огласи  Фондация „Тракия“ , според чиято позицията органите на властта грубо са погазили  Конституцията, като са опитали “ без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Колекция „Васил Божков“.

„По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на „Нове АД Холдинг“, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат уникални произведения на изкуството в чували“, посочват от фондацията.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност“, заявяват от фондацията.  Тя е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей „Васил Божков“

Преди ден от прокуратурата съобщиха, че културни ценности, собственост на Васил Божков, както и 400 000 хиляди лева са били намерени при обиските в сряда в рамките на спецакцията срещу хазарта.

Освен на Васил Божков със седем обвинения, обвинения са повдигнати на трима негови бизнеспартьори, които също се издирват с червена бюлетина на Интерпол. За член на организираната престъпна група, ръководена от Божков, е обвинен и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев.  По думите на Сийка Милева,  Божков  е давал по 10 000 лева на ден на комисията по хазарата и така я е корумпирал.

Самият  Божков призова прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от емоционални изблици. В текст,  разпространен от пресцентъра на „Нове АД Холдинг“, се казва, че това е последното медийно изявление на Божков за неопределен период от време.

В изявлението си Божков посочва като незаконни серия  действия на властите у нас, сред които налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт, изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане, изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане. 

Подчертава, че произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията.

По повод съобщенията, че полицията и разследващите са се опитали да  конфискуват колекцията на Божков  в чували,  Вежди Рашидов нарече подобно отношение „колбасарско“ и изрази възмущение, че  по време на акцията не са присъствали представители на културното министерство.  „Когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли – да дойдат от МРРБ, когато изнасят културни ценности, а сетете се кой трябва да дойде“, каза той.

Варвари, дами и господа!  – така е озаглавил публикацията си във Фейсбук коментаторът Илиян Василев.

„Ако има едно нещо, за което уважавах усилията на Васил Божков, това беше колекцията му и усилията да направи частен музей. Не  можете да го вините, че у нас има иманярство, не може да го спре.

Ако не беше купил тези артефакти, днес повечето от тях щяха да бъдат безвъзвратно загубени. Да си спомняте нещо Пеевски да е направил с парите си, или Доган, или Борисов (…)

Тук не става дума за това дали и в какво е виновен Божков, а за реалната опасност от разграбване на колекцията, като ги оформят като „веществено“ доказателство.

На тези лумпени не им трябва законен процес, обвинение, присъда, такъв който съхранява стойността и натрупаното.  Трябва им башибозушки грабеж

И може ли някой да ми каже с какъв точно юридически издържан акт се изнасят тези предмети?! Защото нещо не се сещам. Варвари, дами и господа. Те винаги идват накрая, да плячкостват. Ако по този начин разграбят и унищожат, или по някакъв друг начин препятстват работата на частния музей на Божков, значи всуе са били всичките усилия.

И моля да си спестите тирадите, че всичко се отнема в полза на държавата. Знаем Кой е държавата и къде паркират накрая ценните вещи“

(Със съкращения).

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.