Последни новини
Home / Законът / След Брекзит: Британските съдии незабавно се оттеглят от Съда на Европейския съюз

След Брекзит: Британските съдии незабавно се оттеглят от Съда на Европейския съюз

Defakto.bg

 

Оттеглянето на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз налага на Съда на ЕС  да  прекрати мандатите на британските членове на институцията, считано от 31 януари 2020 г. в полунощ, съобщи пресцентърът на Съда.
Броят на съдиите в Съда и в Общия съд, по един от държава членка за Съда и по  двама от държава членка за Общия съд, се намалява с незабавен ефект в момента на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Обратно, в съответствие с декларацията на Конференцията на представителите на правителствата на държавите членки от 29 януари 2020 г. за последиците от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС за генералните адвокати на Съда на Европейския съюз, броят на генералните адвокати в Съда, определен на единадесет с решението на Съвета от 25 юни 2013 г.1, не се засяга от това оттегляне.
В очакване на назначаването на нов генерален адвокат от правителствата на държавите членки г-жа Eleanor Sharpston ще продължи да изпълнява функциите си в съответствие с членове 5 и 8 от Статута на Съда на Европейския съюз до встъпването в длъжност на нейния приемник.

Съгласно текста на споразумението за оттегляне, Съдът на Европейския съюз продължава да е компетентен по всички дела, заведени от или срещу Обединеното кралство преди края на преходния период, който е определен до 31 декември 2020 г.  Той продължава да е компетентен също и  да се произнася преюдициално по запитвания от съдилища и трибунали на Обединеното кралство, отправени преди края на този преходен период.

Съдът на Европейския съюз приветства значимия принос на всички бивши британски членове към европейското изграждане като цяло и към практиката на Съда и Общия съд в частност.

1 Решение 2013/336/ЕС на Съвета от 25 юни 2013 за увеличаване на броя на генералните адвокати в Съда на Европейския съюз (ОВ L 179, 2013 г., стp. 92).

About De Fakto

Проверете също

САдвС предлага на НС: Адвокатите да гарантират защитата на правата на гражданите в процедурата по медиация

Софийският адвокатски съвет предлага на Народното събарание да бъдат извършени промени в Закона за медиацията …

Три нови заповеди на здравния министър: Маските – задължителни на закрито и открито, без шлемове и шалове

Три заповеди във връзка с актуалната епидемиологична обстановка издаде здравния министър Костадин Анеглов. От 1 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.