Последни новини
Home / Законът / Софийските адвокати на балотаж в неделя за избор на председател и управителни органи

Софийските адвокати на балотаж в неделя за избор на председател и управителни органи

Defakto.bg

На балотаж в неделя столичните адвокати повторно ще гласуват за председател и членове на Софийския адвокатски съвет, за Контролен съвет, Дисциплинарен съд, ще изберат и голяма част от квотата си за Общото събрание на адвокатурата през февруари.

Дотук се стигна, след като при първия вот на 26 януари никой от кандидатите за председател и управителни органи не събра нужното мнозинство от повече от половината от действителните гласове.

Измежду шестимата кандидати за председател на САС на балотаж отиват двама – Стефан Марчев (събрал 847 гласа при първото гласуване) и Александър Машев (получил 698 гласа).

По повод предстоящия “допълнителен вот” на 2 февруари, от Софийската адвокатска колегия излязоха със следното съобщение:

“Във връзка с предстоящото провеждане на допълнителен избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, насрочени за 02.02.2020г., моля да имате предвид следното:

1)    В допълнителния избор могат да гласуват адвокати и младши адвокати, които са били допуснати до гласуване в основния избор, както и тези които са изпълнили задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет в периода от 01.01.2020г. до 31.01.2020г. за м.Декември 2019г;

2)    Адвокат и младши адвокат, който е изпълнил задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет за месец януари 2020 г. до 31.01.2020 г. може да гласува в допълнителния избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, които ще се проведат за 02.02.2020г;

3)    Вписаните между 27.01.2020г. и 02.02.2020г. в регистрите на САК адвокати и младши адвокати, на които още не са издадени адвокатски карти, могат да гласуват в допълнителния избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, които ще се проведат за 02.02.2020г

4)    С оглед обезпечаване на спокойното протичане на изборния процес на 02.02.2020 г. се забранява  агитацията и поставянето на допълнителни маси (извън тези предназначени за ИБ и за гласуване) на етажа, на който се провежда избора, а именно: пред аудитория 272 в Юридическия факултет в сградата на СУ “Св.Климент Охридски”, бул. “Цар Освободител” 15”.

На извънредно заседание на адвокатския съвет днес са взети и решения за замяна на членове и председатели на избирателни бюра. Избрани са 10 нови резервни членове на избирателните бюра – на предния вот бюрата (където се пускат бюлетините) бяха общо 13, с по трима членове, общо 39 човека. Основната причина за “обновяването” са заявления от членове, че нямат възможност да участват в това си качество и на балотажа. Предният път броенето на бюлетините е траяло до малките часове на понеделник.

С общо съгласие на съвета (чиито членове са и двамата конкуренти за председател) след оплаквания са сменени и трима председатели на избирателни бюра, включително за да няма поводи за съмнения в честността на вота. Нарушения на закона не са констатирани.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.