Последни новини
Home / Законът / Софийските адвокати на балотаж в неделя за избор на председател и управителни органи

Софийските адвокати на балотаж в неделя за избор на председател и управителни органи

Defakto.bg

На балотаж в неделя столичните адвокати повторно ще гласуват за председател и членове на Софийския адвокатски съвет, за Контролен съвет, Дисциплинарен съд, ще изберат и голяма част от квотата си за Общото събрание на адвокатурата през февруари.

Дотук се стигна, след като при първия вот на 26 януари никой от кандидатите за председател и управителни органи не събра нужното мнозинство от повече от половината от действителните гласове.

Измежду шестимата кандидати за председател на САС на балотаж отиват двама – Стефан Марчев (събрал 847 гласа при първото гласуване) и Александър Машев (получил 698 гласа).

По повод предстоящия “допълнителен вот” на 2 февруари, от Софийската адвокатска колегия излязоха със следното съобщение:

“Във връзка с предстоящото провеждане на допълнителен избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, насрочени за 02.02.2020г., моля да имате предвид следното:

1)    В допълнителния избор могат да гласуват адвокати и младши адвокати, които са били допуснати до гласуване в основния избор, както и тези които са изпълнили задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет в периода от 01.01.2020г. до 31.01.2020г. за м.Декември 2019г;

2)    Адвокат и младши адвокат, който е изпълнил задълженията си за заплащане на дължимите вноски към Софийския адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет за месец януари 2020 г. до 31.01.2020 г. може да гласува в допълнителния избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, които ще се проведат за 02.02.2020г;

3)    Вписаните между 27.01.2020г. и 02.02.2020г. в регистрите на САК адвокати и младши адвокати, на които още не са издадени адвокатски карти, могат да гласуват в допълнителния избор за органи на САК и за делегати в Общото събрание на адвокатите от страната, които ще се проведат за 02.02.2020г

4)    С оглед обезпечаване на спокойното протичане на изборния процес на 02.02.2020 г. се забранява  агитацията и поставянето на допълнителни маси (извън тези предназначени за ИБ и за гласуване) на етажа, на който се провежда избора, а именно: пред аудитория 272 в Юридическия факултет в сградата на СУ “Св.Климент Охридски”, бул. “Цар Освободител” 15”.

На извънредно заседание на адвокатския съвет днес са взети и решения за замяна на членове и председатели на избирателни бюра. Избрани са 10 нови резервни членове на избирателните бюра – на предния вот бюрата (където се пускат бюлетините) бяха общо 13, с по трима членове, общо 39 човека. Основната причина за “обновяването” са заявления от членове, че нямат възможност да участват в това си качество и на балотажа. Предният път броенето на бюлетините е траяло до малките часове на понеделник.

С общо съгласие на съвета (чиито членове са и двамата конкуренти за председател) след оплаквания са сменени и трима председатели на избирателни бюра, включително за да няма поводи за съмнения в честността на вота. Нарушения на закона не са констатирани.

About De Fakto

Проверете също

Може ли да се облага превишението на разходите над приходите при “обикновена” ревизия на граждани, ще тълкува ВАС

НАП не може да начислява данъци за разходи, категоричен е Висшият адвокатски съвет Любопитен и …

Съдът на ЕС: Достъпът до трафичните данни е разрешен само по дела за тежка престъпност и сериозни заплахи за сигурността

Достъпът, за целите на наказателни разследвания, до съвкупност от данни от електронни съобщения за трафика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.