Последни новини
Home / Законът / Съдът пусна от ареста ексшефа на ВиК – Перник и бившия зам.кмет на града

Съдът пусна от ареста ексшефа на ВиК – Перник и бившия зам.кмет на града

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд пусна от ареста и  постанови най-леката мярка – “подписка” за бившия изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева.

Гаранция от 1000 лева наложи и на бившия шеф на ВиК Перник Иван Витанов, съобщи БНР. Според съда  прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства за това, че двамата са проявили безстопанственост и неадекватно поведение, довело до щети за над 10 милиона лева, както и че не са взели мерки за ранно въвеждане на воден режим в община Перник.

Преди дни прокуратурата арестува бившият упрaвитeл нa ВиК – Пeрник Ивaн Витaнoв и временно изпълняващ длъжността кмет на община Перник през 2019 г. Севделина Ковачева. Двамата бяха  зaдържaни в cлeдcтвeния oтдeл нa Cпeциaлизирaнaтa прoкурaтурa след като бяха  извикани на разпит.

Съдът определи, че няма достатъчно доказателства на държавното обвинение.

Събраните до момента доказателства сочели, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явявала последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

Заради водната криза беше арестуван вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който е обвинен  за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата той е прекия виновник за кризата.

 

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.