Последни новини
Home / Законът / Шестима са обвинени за телефони измами с гръцки пенсионери

Шестима са обвинени за телефони измами с гръцки пенсионери

Defakto.bg

На брифинг в Съдебната палата, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски и началникът на сектор „Измами“ към ГДНП Златка Падинкова, изнесоха данни за проведени на 30.01.20 г. действия на територията в с. Дряновец, с. Стражец, обл. Разград, както и в градовете Шумен и Русе по разследване на престъпна група, занимаваща се с телефонни измами. Подигнати са обвинения на шестима, двама от които осъждани в Гърция.

Официалното съобщение:

Досъдебното производство е образувано през месец  май 2019г., пострадалите лица са възрастни гръцки граждани.

„Повдигнати са обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група, две от лицата са осъждани, включително и на територията на Република Гърция. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред Специализиран наказателен съд за искане на постоянното им задържане “, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Всеки участник е имал своята роля. Установен е ръководител на групата, както „въртачи“ и „муле“. То е стояло на територията на Република Гърция, от където е взимало парични суми и ги е изпращало чрез системите за бързо разплащане или лично ги е транспортирало до България. При проведените претърсвания и изземвания на обитавани от членовете на организираната престъпна група жилища и леки автомобили са намерени и иззети около 1 кг злато, както и сумата от 7000 евро, за която прокуратурата счита, че е придобита от последната измама, извършена на 17.01.2020 г., когато е въведена в заблуждение възрастна жена от Солун, на която е причинена имотна вреда в размер на 19 850 евро“, допълни прокурор Милева.

На всички задържани до момента лица са назначени данъчни проверки в качеството им на физически лица, уведомена е КПКОНПИ, както и ДНСК с оглед извършване на проверка относно законосъобразността на техните къщи.

„Това е четвърта акция за по-малко от година срещу противодействието на измамите по телефона. Главния прокурор пое ангажимента борбата с този род измами да мине на ново ниво. Три групи бяха неутрализирани през миналата година. За първата такава група, която оперираше от Румъния, беше направена перфектна организация между българските и румънските власти. Над 30 членове на такива групи се намират в следствения арест. Ние такъв резултат не сме виждали, сравнявайки се с нашите колеги от Румъния, Германия, Полша, Гърция. 60% е спадът на този род престъпления през 2019 г. спрямо 2018 г. Такива резултати ние за първи път виждаме и това се дължи основно на този комплексен подход, който се прие в началото на 2019 г.“, съобщи главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Златка Падинкова,  началник на сектор „Измами“ към ГДНП допълни:  „Основно групата е действала на територията на Северна Гърция като има установени пострадали лица. Изготвени са европейски заповеди за разследване от компетентните гръцки власти с оглед на установяването на пострадалите лица и разпит на същите.“

„В резултат на съвместните действия между институциите, включително и международни такива, се наблюдава значителен спад в извършването на този вид престъпления, които са насочени предимно срещу възрастни хора. Извършителите на този вид престъпления водят охолен живот, живеят в скъпи къщи и карат луксозни автомобили. Това са хора с нисък образователен ценз, които никога не са работили и нямат законни източници на доходи.Държавата е длъжник на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени. Това е най-уязвимите част от населението. Затова прокуратурата полага усилия да изправи извършителите на този вид деяния пред съда, като в същото време отнеме притежаваното от тях имущество“, обобщи прокурор Милева.

About De Fakto

Проверете също

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Министерство на правосъдието предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

  Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.