Последни новини
Home / Законът / В събота се очаква официално потвърждение от ОАЕ за задържането на Васил Божков

В събота се очаква официално потвърждение от ОАЕ за задържането на Васил Божков

Defakto.bg

Бизнесменът Васил Божков е бил задържан на територията на Обединените арабски емирства.  Това съобщи главният прокурор Иван Гешев късно в петък  на брифинг  за залавянето на голямо количество кокаин в столичен квартал.

Гешев заяви, че информацията за ареста на бизнесмена ще бъде офицално потвърдена в събота.   Заедно с Божков е задържан още един човек, чиято самоличност все още се потвърждава.

” Правим това, което обещах – а то е, че ще направим всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България, който мисля че твърдеше – къде беше, че е на Балканите. Нещо явно не е учил добре география или се е объркал нещо“,  са думите на главния прокурор.

Връщането на Божков с зависи от властите в ОАЕ , а Гешев не се ангажира със срокове.

Досега не е известно  между България и ОАЕ да е подписвано споразумение за правна помощ по наказателни дела, включващо възможността за екстрадиране на граждани при влязла в сила присъда или повдигнато обвинение за престъпление от общ характер.  Известно е, че работни групи от правосъдните министерства на двете страни трябваше да изготвят проект за такъв документ.

При отсъствие на споразумение действат местните закони, като прилагането им се съобразява с принципа на реципрочност в международното право.

В сряда  спецпрокуратурата повдигна  седем обвинения на собственика на „Нове АД Холдинг“ Васил Божков, за когото има изготвена европейска заповед за арест. Божков е обвинен задочно за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и за подбудителство към престъпление по служба.

По това време  бизнесмена Божков изчезна от България с аргумента, че е подложен на репресия и не вярва в  обективносттта на прокуратурата. Като заплаха спомена спомена и  обещаната му “психологическа помощ” от главния прокурор.

В изявление от петък,  Божков посочи като незаконни  действията на властите у нас, сред които налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт, изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане, изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебна санкция.  

About De Fakto

Проверете също

Борис Велчев представи ценен анализ на доц. Ива Пушкарова за помилването по българското право

  Първото издание на книгата  “Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния …

Зам.главният прокурор Красимира Филипова е провела видеоконферентна среща с европейския гл. прокурор Лаура Кьовеши

Зам.главният прокурор Красимира Филипова, е  имала  видеоконферентна среща  с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобшщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.