Последни новини
Home / Законът / Суматоха с арестите на шефове на Комисията по хазарта, няма официално потвърждение за задържането на Васил Божков (допълнена)

Суматоха с арестите на шефове на Комисията по хазарта, няма официално потвърждение за задържането на Васил Божков (допълнена)

Defakto.bg

Спецсъдът определи „задържане под стража“ за Огнемир Митев

Суматоха и разнобой настъпи днес по повод арестите в „хазартното“ разследване на спецпрокуратурата.

А – засега – по думите на обвинител №1 Иван Гешев, който пък бе на акция срещу битовата престъпност в столичния квартал „Христо Ботев“ – от Обединените арабски емирства не е дошло официално потвърждение за задържането на Васил Божков.

Въпросът е покрай двама от председателите, бивш и настоящ, на Комисията по хазарта.

Отново Иван Гешев съобщи, че действащият председател Александър Георгиев „напълно е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания, което прокуратурата ще вземе предвид“. Главният прокурор знаеше, че Георгиев е задържан.

От по-късни съобщения на говорителката на Гешев Сийка Милева, цитирана от „Сега“ обаче се оказва, че Александър Георгиев вече не е в ареста, а е пуснат от прокуратурата срещу 40 000 лева гаранция. Както и че той е обвинен само за длъжностно престъпление, но не и за участие в организирана престъпна група (ОПГ) начело с Васил Божков.

Бившият шеф на комисията Огнемир Митев твърдо е в ареста и по този въпрос няма разнобой. Той вероятно е смятан от прокуратурата за част от  ОПГ-то, тъй като за него бе поискано постояннно задържане, а специализираният съд заседава за мярката за неотклонение.

Пороят от вести по темата не спира. Пак от днес е новината, че в Австрия пък е задържано „ново лице“ от разследването срещу Божков (потвърдена от Иван Гешев). Става дума за обявения също за издирване Борис Бекяров, който бил арестуван на летището.

По-късно дойде съобщение от специализираната прокуратура:

„Днес, 1 февруари 2020 г., Специализирания наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бившия председател на Държавната комисия по хазарта (Огнемир Митев).
Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане, обосновавайки това със събраните по досъдебното производство доказателства. От тях се налага изводът за наличие на обосновано предположение, че обвияемият е съпричастен с повдигнатите му обвинения, налице е и опасност да извърши ново престъпление, прие съдът.
Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд“.

БНР цитира наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов. Според обвинението щетите за бюджета в размер на 500 милиона лева са нанесени от действията на задържания бивш председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който, по думите на прокурора, не е упражнявал контрол върху приходите от хазарт на Божков.

„10 000 лева. Това е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп. Тя е предлагана и е давана и по отношение на това обвиняемо лице. Той е осъществявал контрол, негови са били решенията. Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват, които да сигнализират, ако има нещо нередно, а той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност“, заявява обвинителят.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.