Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Борбата с престъпността се води като в риалити шоу, отвъд рамките на закона и духа на законността

Здравка Калайджиева: Борбата с престъпността се води като в риалити шоу, отвъд рамките на закона и духа на законността

Defakto.bg

„Упражняването на правомощията на Иван Гешев отива отвъд рамките на буквата на закона и засяга духа на понятието законност. Обстоятелствата от последната седмица поставиха не само мен, но и много юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ“.

Това заяви в предаването „Неделя 150“ бившият съдия в Европейския  съд по правата на човека Здравка Калайджиева.  Тя коментира и действията на прокуратурата по изтеклите записи със СРС на разговори  и намесването на името на президента Румен Радев.

Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на Конституцията.  Категорична е,  че  „подслушването на лице, част от военните, каквото е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в образувано срещу него производство на Специализираната прокуратура, такова производство може да бъде провеждано единствено от Военната прокуратура“.  Време е да се разбере, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но съдът решава кое е законно… Практическите  възможности на прокуратурата обаче са достигнали  неконтролируем апогей“, каза юристът.

„В момента обсъждаме някакво риалити шоу в областта на наказателното правосъдие, а не бихме искали да виждаме Темида като участник в такова риалити шоу или като слугиня било на г-н Гешев, било на г-н Радев, Борисов, Пеевски, Божков или Младен Михалев. Надявам се, че хората могат да разчитат на правосъдието за неговото безпристрастие, а не да очакваме г-н Цветанов да изравя трупове с багери, както ни уверяваше премиерът. Става дума за закон.“

Според Калайджиева, представите ни, че   борбата с престъпността ще се извършва по законен ред, отдавна са отмити и ставаме наблюдатели на някаква шоу програма, която действа като фойерверк – прокуратурата решава кога да повдигне обвинение, дали да повдигне обвинение, как да квалифицира едно деяние – дали като държавна измяна или като несъставомерно поведение. Тя има всички тези възможности, които не могат да бъдат овладени, коментира тя.

Калайджиева е категорична, че практическите възможности на прокуратурата да достигнали “ неконтролируем апогей“: „Надявам се, че не само шепа специалисти, но цялото общество разбира необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента се предвижда по някои въпроси. Докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и държавността. В момента наблюдаваме посягане върху държавността“.

На въпрос дали може на главния прокуро да се търси отговорност за прекрачване на границите на закона, бившият съдия в Страсубрг напомни, че през 2009 г.  е участвала в делото „Колеви срещу България“ , по което Съдът обяви,  че и тогава главният прокурор е можел да бъде привлечен към отговорност по закон. Но не и на практика –  заради структурната и иерархична подчиненост на разследващите органи и прокурорите на Главния, независимо разследаване не е могло да се извърши.

Решението по това дело е постановено по повод подозренията на съпругата на убития прокурор Николай Колев, че  тогавашния главен прокурор Никола Филчев е замесен в убийството на съпруга й, напомни правозащитникът. А според други данни, изложени и пред ВСС тогава, той е бил замесен, “ не само в едно,  а в две убийства“, каза  Калайджиева. ( Става дума и за нашумялото навремето убийство на ямболската адвокатка. б.р.)

Впрочем тези убийства и сега не са разкрити,  каза очевидното юристът,  но пък неразкритите убийства по принцип не са никак малко, добави тя.

Според Калайджиева от съществено значение е функциите на съда, като  орган който осъществява правосъдие и трябва ясно да бъдат очертани в Конституцията, за да си знае  всеки мястото и отговорностите в системата. Тя посочи, че в някои страни прокурорската служба дори не е посочена в Конституцията.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Един коментар

  1. Таня Йорданова

    Темида, „Правосъдието“ в ПРБългария винаги е било „…. слугиня… “ на „елита“ и обкръжението му…… МВР, прокуратура и съд са ангажирани да съдят Невинни и да прикриват престъпни индивиди….
    https://www.facebook.com/100001445278551/posts/2783725218352293/?app=fbl

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.