Последни новини
Home / Законът / Евгени Иванов и Вероника Имова са съпредседателите на новия Съвет за партньорство

Евгени Иванов и Вероника Имова са съпредседателите на новия Съвет за партньорство

Defakto.bg
Евгени Иванов

Председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и членът на Висшия съдебен съвет Вероника Имова станаха съпредседатели на новия Съвет за партньорство. Те са избрани на първото заседание, проведено днес.

В съвета, който залегна в Закона за съдебната власт още през 2017 г., но стартира през февруари 2020 г., влизат членове на ВСС, представители на съсловните организации на магистратите (с доказана представителност), както и избраници на несдружените съдии, прокурори и следователи. С решение на ВСС още от миналата година бе прието всеки да има по един глас, независимо колко човека представлява. С последващи решения на недсружените магистрати бе забранено да подкрепят повече от един свой представител, което доведе до рестарт на процедурата.

Вероника Имова

 

Последно за членове на Съвета за партньорство, който би трябвало да е средище на професионалния диалог между магистрати и кадровици, влязоха: от ВСС: Вероника Имова и Боряна Найденова (Съдийска колегия) и Пламен Найденов (Прокурорска колегия); от съсловните организации: председателят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев, председателят на Асоциацията на българските административни съдии Владимир Първанов, председателят на Българска съдийска асоциация Росица Иванова-Стойкова, председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и Стефан Петров от Камарата на следователите. Недсружените магистрати са представени от: съдиите Ангелина Лазарова, Илиана Димитрова-Васева и Анелия Янева, прокурорите Ангелина Митова-Момчовска и Разослав Янев и следователя Елена Динева.

Законът предвижда съветът да има двама съпредседатели – единият от страна на магистратите, другият – на ВСС. Днешният избор явно показва търсене на „равновесие“ между съдии и прокурори.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.