Последни новини
Home / Законът / Софийският окръжен съд потвърди: Арест за обвинения за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова

Софийският окръжен съд потвърди: Арест за обвинения за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова

Defakto.bg

Има едно „особено мнение“, прокуратурата без особена активност

Обвиненият за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман Борислав Николов остава в ареста.

Това реши днес Софийският окръжен съд.

Къщата в Ихтиман пламна в малките часове на 15 януари, на покрива й бяха открити две туби със запалителна течност. На 21 януари столичната окръжна прокуратура обяви за задържането и обвиняването на 34-годишен софиянец, но не назова имената му. На 22 януари районният съд в Ихтиман постанови „задържане под стража“ за Борислав Николов. Тогава стана ясно и че претърсването в дома му са открити боеприпаси, както и тефтерче със записки от проследяването на известната адвокатка. А съдът прецени, че е налице както обосновано предположение за авторството на престъплението, така и опасност от извършване на други.

Задържаният Борислав Николов

Разбра се също, че това е същият човек, заснет от камери пред офиса на кантората „Савова“ в София през юли миналата година. Този и други записи бяха показани от самата Ирен Савова след палежа, включително като аргумент за свързаност на серия от злоумишлени действия спрямо нея и свидетели, останали обаче неразследвани. Частно проучване на адвокатите бе установило и че заснетият мъж работи в охранителна фирма, която се занимава с проследяване и охрана.

Делото в Софийския окръжен съд днес бе по жалба на Борислав Николов срещу най-тежката мярка. Тя бе потвърдена с 2 на 1 гласа – „за“ е становището на председателя на състава Недялка Николова и на докладчика младши съдия Николай Василев, тъй като обоснованото предположение и опасността очевидно са налице. На „особено мнение“ е Яника Бозаджиева, според която един от свидетелите за палежа всъщност бил помагач, цитира и ЕКПЧ.

Прокуратурата се обяви за неуважаване на жалбата, с бланкетни мотиви.

В дома на Николов са открити два пистолета, 1 граната, 32 патрона, тефтер, в който записва как по дни следи мен и дъщеря ми, какво повече е нужно?! – реагира Ирен Савова.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.