Последни новини
Home / Законът / Без нов конкурс за ВКС, Деница Вълкова става върховен съдия

Без нов конкурс за ВКС, Деница Вълкова става върховен съдия

Defakto.bg

Скоро няма да бъде обявяван нов конкурс за Върховния касационен съд (ВСС). Това стана ясно от дебат в Съдийската колегия на ВСС днес, в центъра на който бяха назначенията на класирани „под чертата“ при предно състезание.

Поводът бе предложение от наказателните съдии във ВКС кадровиците да обявят конкурс за две места при тях, които ще бъдат освободени напролет след предстоящо пенсиониране на Елена Авдева и Николай Дърмонски. Обратното, смята мнозинството от върховните магистрати, означава класиране по стар конкурс до безкрай и лишаването от право на кариерен ръст на ред съдии, които преди две-три години не са отговаряли на изискванията, но вече отговарят на тях. Подобно решение е и несправедливо, тъй като във върховни инстанции могат да се окажат и останали по-назад в класирането, смятат от ВКС.

Срещу нов конкурс се бе обявила Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Нейният аргумент е, че в закона има изрично разписана процедура за назначения на класирани „под чертата“ при овакантяване на длъжности 9 месеца след приключване на конкурс – чл. 193, ал. 6 ЗСВ. А конкурсът за Наказателната колегия на ВКС, макар и обявен през 2017 г. и тръгнал през 2018 г. се смята за окончателно приключил на 10 януари 2020 г. след встъпването в длъжност на последния повишен. Затова 9-месечният срок за назначения на следващите класирани в него изтича на 10 октомври тази година. Такива бяха правилата доскоро, които важат за заварените конкурси.

„Нормата на чл. 193, ал. 6 ЗСВ е продължение на конкурсната процедура и е част от специалните законови материалноправни и процедурни изисквания, уреждащи финализирането й. Целта е да удовлетвори евентуално възникнала в 9-месечен срок от приключване на предходна конкурсна процедура обективна потребност от заемане на овакантена длъжност в орган на съдебната власт“, смята мнозинството в КАК. И сочи, че не се прегражда възможността за участие в нов конкурс, но след изтичането на въпросния срок.

Обратното ще е „правен волунтаризъм“, подкрепи днес това виждане Вероника Имова.

Красимир Шекерджиев бе на друго мнение. „Целта на чл. 193, ал. 6 е да осигури своевременно заемане на междувременно освободени бройки между два конксурса, никой никога не е изтъквал тезата, че тя отменя конкурса. Още по-малко, че може да е нормативна пречка за обявяване на конкурс, обратното – законодателят е предвидил такъв да се обявява на 3 месеца“, категоричен бе той. И додаде: четиримата красирани на 4-те места, обявени през 2017 г., вече са назначени. „Нямам съмнение, че чл. 193, ал. 6 е част от конкурсната процедура и винаги съм го застъпвал. Но оттук насетне смятате ли, че 11-ият класиран може да има равно очакване да бъде назначен с първите четирима? Ако сега не обявим нов конкурс, то скоро няма да го направим, а това ще блокира и обявяването на конкурси надолу по инстанциите“, предупреди Шекерджиев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков го подкрепи. И представи друга хипотеза, за ВАС, за който обявеният преди 3 г. конкурс също приключи, но сега, а  междувременно се овакантяват длъжности. Дилемата за ВАС е следната – не след дълго инспектори от Инспектората към ВСС, чийто мандат изтича, ще поискат възстановяване като върховни съдии, в същото време обаче класираните „под чертата“ от приключилия конкурс също ще искат повишения във ВАС. И чии искания точно ще бъдат удовлетворени и как?

Но Цветинка Пашкунова, на свой ред, бе също категорична: „Ще подкрепя КАК да не се обявява конкурс заради императивния характер на чл. 193, ал. 6 и категоричността на конституционното решение, че този институт е продължение на конкурсната процедура. Докато не изтече 9-месечният срок, не можем да твърдим, че конкурсната процедура е приключила“.

Със 7 на 5 колегията гласува да не се обявява нов конкурс за Наказателната колегия на ВКС.

Повишиха един, отново отхвърлиха друг

Последва друго обсъждане, отново за Наказателната колегия на ВКС.

Този път ставаше въпрос за други две вече освободени бройки там – на пенсионираните Капка Костова и Красимир Харалампиев. За тях нямаше спор, че трябва да се заемат от класирани „под чертата“.

Но отново възникна казус. Той е с военния съдия от Пловдив Даниел Луков. Той е пети поред в класирането и след отменено повишение на кандидатка от челната четворка, ВСС трябваше да назначи Луков за върховен съдия. Но не го направи, а кадровиците откриха липса на професионални качества у военния магистрат, каквито конкурсната комисия не бе установила, оценявайки го с 5,90. Това решение бе потвърдено от ВАС.

Сега обаче Луков е изпратил заявление за повишаване в Наказателната колегия, вече по реда на чл. 193, ал. 6. А Комисията по атестирането и конкурсите го е подкрепила, но без мотиви.

Тук Красимир Шекерджиев обяви, че му е трудно да докладва и обясни тази точка. Като обясни – според него първия път военният съдия е трябвало да бъде повишен във ВКС. Но след като Съдийската колегия не го назначава и не се доверява на оценката на конкурсната комисия, самият Шекерджиев вече не може да каже как е оценен Луков и, съответно, може ли спрямо него да се приложи хипотезата на първите „под чертата“.

Севдалин Мавров нямаше съмнения какво трябва да се случи. „Имаме конкурсна комисия от върховни съдии, те са дали и обосновали оценката си. Какво правим ние в момента? ВАС потвърждава решението на Съдийската колегия, понеже съдия Луков нямал съответните професионални умения. Какво може да се получи на практика? Един следващ ВСС с преобладаващо районни и окръжни съдии да игнорира работата на цяла конкурсна комисия от върховни съдии. Второ, не мога да се съглася, че съдия Луков тотално и окончателно е отстранен от класирането. След като нямал професионални качества, сравнено с останалите „първенци“, то той винаги може да участва по-надолу и пак да бъде сравняван с класираните там“, категоричен бе Мавров.

Георги Чолаков каза: „Ще гласувам против повишаването, принципно за колегата Луков този конкурс е приключил“.

Атанаска Дишева не се съгласи: „Не намирам правна и житейска логика кандидат, получил 5,90 в конкурса и за когото съдът не е казал каква да е оценката му, да е изключен изцяло от този конкурс“.

Цветинка Пашкунова допълни: „Ама това знами ли, че колегата Луков трябва да бъде приравнен с най-слабо представилият се, който е с 4,60?“

Боян Магдалинчев: „Нелогично е, след като сме казали, че няма качества, сега да кажем, че има“.

Предложението за повишаването на Даниел Луков получи реми: 6 на 6. Но за кадрово решение се искат минимум 8 „за“ и военният магистрат отново бе отхвърлен за ВКС.

Без проблеми, само с 1 „против“ – Севдалин Мавров, обаче в Наказателната колегия на ВКС бе повишена Деница Вълкова. Тя е осма поред в класирането, в момента е председател на Бургаския апелативен съд, бе зам.-министър на правосъдието в мандата на Диана Ковачева.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.