Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за младши магистрати подават документи до 18 февруари

Кандидатите за младши магистрати подават документи до 18 февруари

Defakto.bg

Решенията за обявяването на конкурси за младши съдии, прокурори и следователи са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“, информират от ВСС.

Затова приемът на документи започва на 05.02.2020 г. /сряда/ и продължава до 18.02.2020 г. /вторник/ включително, от 08.30 ч. до 17.00 ч. Заявленията ще се приемат в сградата на Националния институт на правосъдието (НИП), достъпът ще е единствено от централния вход.

Кандидатите лично или чрез упълномощен представител подават писмено заявление за участие в съответния конкурс заедно с приложените към него документи. Заявления, подадени след срока, както и изпратени по пощата или по куриер, не се приемат. При подаване на заявлението всеки кандидат получава входящ номер и дата.

При участие в повече от един от обявените конкурси за младши магистрати, кандидатите трябва да представят пълен комплект с документи по всеки един от тях. Копията, които изискват нотариална заверка (диплома за завършено висше образование по специалността „Право“, удостоверение за придобита юридическа правоспособност и трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ), се представят  с оригиналните заверки при участие в един от обявените конкурси, и копие при желание за участие за всеки следващ конкурс.

От ВСС съобщават още:

„Препоръчително е мотивационното писмо да бъде изготвено до съответната колегия и за съответната длъжност.

Относно изискуемите за участие в конкурса най-малко две препоръки, кандидатите следва да имат предвид принципното решение на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 6/06.02.2017 г., съгласно което препоръките могат да бъдат издадени от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност, или такива, които познават нравствените и професионални качества на кандидата. Препоръките могат да бъдат в свободна форма като бъдат съобразени с изисванията на чл. 181, ал. 4, т. 7 от ЗСВ. Кандидатите могат да прилагат препоръките в оригинал или заверено собственоръчно от тях копие – „вярно с оригинала“. Желателно е препоръките да бъдат актуални и при възможност издадени за целите на съответния конкурс. Информацията, съдържаща се в стажантската книжка, издадена от окръжния съд, където стажант – юристът е провел юридическия стаж за придобиване на юридическа правоспособност, не следва да се приема за препоръка, тъй като не отговаря на законовото изискване на чл. 181, ал. 4, т. 7 от ЗСВ за съдържание, а има само оценъчен характер“.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.