Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за младши магистрати подават документи до 18 февруари

Кандидатите за младши магистрати подават документи до 18 февруари

Defakto.bg

Решенията за обявяването на конкурси за младши съдии, прокурори и следователи са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“, информират от ВСС.

Затова приемът на документи започва на 05.02.2020 г. /сряда/ и продължава до 18.02.2020 г. /вторник/ включително, от 08.30 ч. до 17.00 ч. Заявленията ще се приемат в сградата на Националния институт на правосъдието (НИП), достъпът ще е единствено от централния вход.

Кандидатите лично или чрез упълномощен представител подават писмено заявление за участие в съответния конкурс заедно с приложените към него документи. Заявления, подадени след срока, както и изпратени по пощата или по куриер, не се приемат. При подаване на заявлението всеки кандидат получава входящ номер и дата.

При участие в повече от един от обявените конкурси за младши магистрати, кандидатите трябва да представят пълен комплект с документи по всеки един от тях. Копията, които изискват нотариална заверка (диплома за завършено висше образование по специалността „Право“, удостоверение за придобита юридическа правоспособност и трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ), се представят  с оригиналните заверки при участие в един от обявените конкурси, и копие при желание за участие за всеки следващ конкурс.

От ВСС съобщават още:

„Препоръчително е мотивационното писмо да бъде изготвено до съответната колегия и за съответната длъжност.

Относно изискуемите за участие в конкурса най-малко две препоръки, кандидатите следва да имат предвид принципното решение на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 6/06.02.2017 г., съгласно което препоръките могат да бъдат издадени от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност, или такива, които познават нравствените и професионални качества на кандидата. Препоръките могат да бъдат в свободна форма като бъдат съобразени с изисванията на чл. 181, ал. 4, т. 7 от ЗСВ. Кандидатите могат да прилагат препоръките в оригинал или заверено собственоръчно от тях копие – „вярно с оригинала“. Желателно е препоръките да бъдат актуални и при възможност издадени за целите на съответния конкурс. Информацията, съдържаща се в стажантската книжка, издадена от окръжния съд, където стажант – юристът е провел юридическия стаж за придобиване на юридическа правоспособност, не следва да се приема за препоръка, тъй като не отговаря на законовото изискване на чл. 181, ал. 4, т. 7 от ЗСВ за съдържание, а има само оценъчен характер“.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.