Последни новини
Home / Законът / От Брюксел Иван Гешев потвърди, че Божков е разследван и за изнасилвания, убийства и принуди

От Брюксел Иван Гешев потвърди, че Божков е разследван и за изнасилвания, убийства и принуди

Defakto.bg

Прокуратурата откри телефони за пострадали от бизнесмена

Съкровищата на Божков са изкопани от българската земя, заяви гл.прокурор

 Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент, съобщи държавното обвинение.

Именно в белгийската столица Гешев обяви, че  предстои проверка на произхода на античнлючени в колеките предмети, вкцията на обвиняемия Васил Божков.  Той е потвърждава и че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

„Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че те са изкупени от иманяри, изпрани са от аукциони, за да попаднат в тази колекция“, заяви той в интервю за БНТ от Брюксел.  Според него Васил Божков е „може би най-опасният човек в историята след 1989 г.  А  твърденията, че въпросните ценности се изнасят в чували са „хибридна атака и фалшиви новини“и  „много хора, които излязоха да защитават тази теза, се припокриват с интересите на подсъдимия Иво Прокопиев“, посочи  главният прокурор. Той е  категоричен, че „само загрява“ с акцията срещу хазартния бос.

По – рано стано известно, че прокуратурата е  обявила открити телефони за хора, пострадали от Васил Божков от 2012 година до сега.  От специализираната прокуратурата съобщиха, че в рамките на разследването срещу него за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта и пране на пари са събрани доказателства и за други извършени от него престъпления.   Заради съдържащите се в отделените материали данни за убийства, принуди и изнасилвания е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент

Преди дни бившият съдружник на Васил Божков Цветомир Найденов обяви  по няколко телевизии, че Божков е  „сериен изнасилвач, има стотици изнасилвания на жени, които са публична тайна и никой не говори за това„. Найденов и брат му са се оплакали от Божков в прокуратурата, че ги принуждавал да си продадат бизнеса и ги заплашвал с убийство по думите им.

 „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“-  заяви  Гешев.  Посочва,  “ че не е проследил последното изявление на президента, защото  прокуратурата не се занимава с политически въпроси“, уведоми  пък пресцентърът на прокуратурата.

   „Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“- така главният прокурор коментира изявлението на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че до дни на български гражданин ще бъде забранено да влиза в Щатите заради корупция.

По повод действията срещу  „битовата престъпност“, Иван Гешев е  категоричен:  „Това е само началото, очаквайте продължение!“. И още:  „Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи“.

Иван Гешев е за  разширяване на  правомощията на Европейската прокуратура, но уточнил, че това било въпрос на политическо решение.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.