Последни новини
Home / Законът / От Брюксел Иван Гешев потвърди, че Божков е разследван и за изнасилвания, убийства и принуди

От Брюксел Иван Гешев потвърди, че Божков е разследван и за изнасилвания, убийства и принуди

Defakto.bg

Прокуратурата откри телефони за пострадали от бизнесмена

Съкровищата на Божков са изкопани от българската земя, заяви гл.прокурор

 Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент, съобщи държавното обвинение.

Именно в белгийската столица Гешев обяви, че  предстои проверка на произхода на античнлючени в колеките предмети, вкцията на обвиняемия Васил Божков.  Той е потвърждава и че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

„Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че те са изкупени от иманяри, изпрани са от аукциони, за да попаднат в тази колекция“, заяви той в интервю за БНТ от Брюксел.  Според него Васил Божков е „може би най-опасният човек в историята след 1989 г.  А  твърденията, че въпросните ценности се изнасят в чували са „хибридна атака и фалшиви новини“и  „много хора, които излязоха да защитават тази теза, се припокриват с интересите на подсъдимия Иво Прокопиев“, посочи  главният прокурор. Той е  категоричен, че „само загрява“ с акцията срещу хазартния бос.

По – рано стано известно, че прокуратурата е  обявила открити телефони за хора, пострадали от Васил Божков от 2012 година до сега.  От специализираната прокуратурата съобщиха, че в рамките на разследването срещу него за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта и пране на пари са събрани доказателства и за други извършени от него престъпления.   Заради съдържащите се в отделените материали данни за убийства, принуди и изнасилвания е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент

Преди дни бившият съдружник на Васил Божков Цветомир Найденов обяви  по няколко телевизии, че Божков е  „сериен изнасилвач, има стотици изнасилвания на жени, които са публична тайна и никой не говори за това„. Найденов и брат му са се оплакали от Божков в прокуратурата, че ги принуждавал да си продадат бизнеса и ги заплашвал с убийство по думите им.

 „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“-  заяви  Гешев.  Посочва,  “ че не е проследил последното изявление на президента, защото  прокуратурата не се занимава с политически въпроси“, уведоми  пък пресцентърът на прокуратурата.

   „Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“- така главният прокурор коментира изявлението на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че до дни на български гражданин ще бъде забранено да влиза в Щатите заради корупция.

По повод действията срещу  „битовата престъпност“, Иван Гешев е  категоричен:  „Това е само началото, очаквайте продължение!“. И още:  „Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи“.

Иван Гешев е за  разширяване на  правомощията на Европейската прокуратура, но уточнил, че това било въпрос на политическо решение.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.