Последни новини
Home / Законът / Посланик Херо Мустафа: До дни САЩ ще оповестят първи българин със забрана да влиза в страната заради корупция

Посланик Херо Мустафа: До дни САЩ ще оповестят първи българин със забрана да влиза в страната заради корупция

Defakto.bg

До дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в страната заради корупция. Това обяви пред  NOVA тв посланикът на Вашингтон в България Херо Мустафа.

САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име.  Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим.  Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза Херо Мустафа.

Тя коментира и идеята за евентуални промени в Конституцията ни. „Решението за каквато и да било промяна в Конституцията е на българското правителство, българския парламент и българския народ. Върховенството на закона е един от стълбовете в нашия стратегически диалог, което означава, че ще водим добър диалог с правителството и гражданското общество, за да обсъдим как от страна на САЩ можем да предоставим нашите познания и най-добри практики”, заяви дипломатът.

На въпрос за падането на визите за българи, посланикът отговори така: „През март предстои първото посещение в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси. Това е най-висшестоящия служител в Държавния департамент, който се занимава с този въпрос. Той ще дойде тук, за да разговаря за програмата за безвизово пътуване. В този ред на мисли, посолството на САЩ току-що започна програмата „Работа и пътуване”, която дава възможност на 5000 български студенти да прекарат лятото в САЩ”.

„Мисля, че имам голям късмет да бъда в България. Аз и моето семейство обичаме тази страна и българския народ. Обичам и езика ви. Не мисля, че е труден, просто не мога да намеря достатъчно време, за да го уча. Това, което ме впечатлява най-много, е силата на българския народ. Във всяка институция и сред гражданското общество съм се срещала с хора, които работят за доброто бъдеще на България”, коментира още  Херо Мустафа

.

 

Законът „Магнитски“

Законът „Магнитски“ носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, защитавал интересите на американския инвестиционен фонд Hermitage Capital Management в Русия.  Срещу нето в Москва са повдигнати  няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара, ощетила американския фонд. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Според преработения през 2016 г. закон  на санкциониране подлежи „всяко чуждестранно лице“, за което въз основа на „достоверни доказателства“ се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители.  Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

Санкциите се налагат от президента на САЩ.  Те са две:  недопускане на територията на САЩ (което означава отмяна или неиздаване на американска виза) и блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира там.   Законът не действа  извън територията на Америка, затова и мерките, които се налагат по него, са ограничени на територията на САЩ.

Производството започва по искане до президента, което обаче трябва да е подписано от председатели и членове на комисии в Конгреса или Сената на САЩ, при това принадлежащи към различни партии, за да е налице  политически консенсус за искането. Искането трябва да съдържа достатъчно достоверни доказателства.

Решенията на президента по закона „Магнитски“, включителоно и за  прекратяване на санкциите се отчитат  пред Конгреса.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.