Последни новини
Home / Законът / Последно: Министерството на правосъдието трябва да каже български гражданин ли е Алексей Трифонов

Последно: Министерството на правосъдието трябва да каже български гражданин ли е Алексей Трифонов

Defakto.bg

Министерството на правосъдието ясно да каже дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов е български гражданин или не. То ест дали отговаря на задължителното за всеки магистрат у нас условие да е само български гражданин или е работил в системата над 20 години, в нарушение на закона и всички правила.

Това е последният развой по делото във Върховния административен съд. То бе заведено по жалба на съдията от СГС Евгени Георгиев срещу избора на Трифонов за председател. Но след разследването на Валя Ахчиева, което постави под съмнение дали Алексей Трифонов изобщо е ставал български гражданин, ВАС бе принуден да изследва този кардинален въпрос. Съдии по казуса са Наталия Марчева, Тодор Тодоров и Георги Георгиев от ВАС, те са първа и единствена инстанция.

Така днес, по искане на Евгени Георгиев и на адвоката му Александър Кашъмов, ВАС разпореди Министерството на правосъдието да издаде удостоверение български гражданин ли е Алексей Трифонов или не.

Проблемът с магистрата, оглавил Софийския градски съд, е, че той е дете от смесен брак на българин и рускиня, не е роден у нас и няма сведения в едногодишен срок от раждането му неговите родители да са подавали декларация, че желаят детето да придобие българско гражданин, както е предвиждала действаща тогава Конвенция между НРБ и СССР. И още – Алексей Трифонов попада в гражданските регистри на населението години по-късно, въз основа на акт за раждане, издаден през декември 1988 г. И – дотам. Че вписването в регистрите, на базата на коетто се издава и ЕГН, е станало именно по този начин, свидетелства и докладвано днес във ВАС писмо от район „Младост“.

Още миналата пролет от Министерството на правосъдието бе поискано да отговори има ли писмена декларация от родителите на  Трифонов, както и дали и въз основа на какъв акт настоящият съдия е получил българско гражданство, ако е получил. Отговорът на МП тогава бе лаконичен – не са открити декларации от родителите, нито данни Трифонов да е искал промяна на гражданството си (без да уточнява на кое).

След днешното определение на ВАС от министерството трябва да дадат ясен и еднозначен отговор.

По закон в МП се водят:

1. дневник за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, за отмяна на натурализация, за възстановяване, за освобождаване и за лишаване от българско гражданство;
2. регистър на лицата, придобили българско гражданство по натурализация;
3. регистър на лицата, загубили българско гражданство;
4. регистър на лицата с възстановено българско гражданство.
А заинтересованите лица, както и органите на съдебната власт имат право да искат информация за гражданството.
Казусът „Трифонов“ се точи над една година в съда. Ако се установи, че той не е български гражданин, ще трябва да напусне не само председателския пост в СГС, но и системата изобщо.
Следващото заседание във ВАС е на 7 април.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.