Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Свалям доверие от правителството, налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи (пълното обръщение)

Румен Радев: Свалям доверие от правителството, налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи (пълното обръщение)

Defakto.bg

В обръщение към народа президентът Румен Радев обяви,  че снема доверието си от правителството, защото не действа в интерес на българските граждани и управлението му води към разпад на държавността.  Той призова да се обединим за доброто на България.

За първи път Румен Радев отправя самостоятелно обръщение  към народа.  Изявлението му  е подпечатано от  чл. 98,  т.2  от  Конституцията, който позволява президенът да се обръща с позиции, становища и др. към Народното събрание и към народа.   През септември 2019 г.  Радев използва правомощието си пред Народното събрание.  Но „класика“ в жанра са обръщенията към народа, казват конституционалистите.  Подобни обръщения имат морална  стойност и показват, че държавният глава има сериозна причина да  отдаде приоритет на  гражданите, а не на онези, които ги  управляват, коментират юристите.

Обръщението e идва и в момент, когато главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд по въпроса докъде се простира имунитетът на президента и вицето му.  А скоро след това „замрази“ контактите с  президентството. Последва разпространяване на записи от СРС  на разговори на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков с президента проверка на КПКОНПИ  заради съпругата му Десислава Радева. Авторитетни юристи обявиха разгласяването на записите за нарушение на закона.

 

Обръщението на президента Румен Радев:

Скъпи сънародници,

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

 

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Един коментар

  1. Димитър Иванов

    При това тотално разделение на обществото ,при толкова жестоки страсти, 90% нямат хляб , а другите са си на пасти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.