Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд повторно отказа отвод на съдии по делото „Младост“, не били предубедени (допълнена и обновена)

Апелативният спецсъд повторно отказа отвод на съдии по делото „Младост“, не били предубедени (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Пледоариите ще са на 20 март

С искане за отвод на докладчика Мариета Неделчева заради предубеденост тръгна днес в апелативния специализиран съд подновеният процес „Младост“. Искането бе направено от Биляна Петрова и подкрепено от Десислава Иванчева. Третият подсъдим Петко Дюлгеров не се присъедини.

Мариета Неделчева

Това е втори поискан отвод на втора инстанция по емблематичното дело. И за втори път той бе отказан. В апелативния спецсъд начело на състава е председателят Георги Ушев, докладчик е Мариета Неделчева, третият съдия е Стоян Тонев. Неделчева и Тонев са командировани.

Мотивът на Биляна Петрова е, че през 2018 г., когато бе проведена и гръмката акция по задържането на кметиците на столичната община „Младост“, отекнала вече в дело пред Евросъда в Страсбург, като и.ф. председател на специализирания съд Мариета Неделчева е подписала разрешения за ползване на спецсредства спрямо тях. И включително е приела наличие на обосновано предположение да са извършили престъпленията, в които по-късно прокуратурата ги обвини – поискан и взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Това изключва съдийската безпристрастност, гарантирана по Конституция и закон, посочи днес Биляна Петрова.

Прокуратурата, очаквано, се възпротиви на искането за отвода – ставало дума за друго производство, не за същински процес и непредубедеността не била накърнена.

Георги Ушев

Произнасянето на тримата от състава не закъсня и също не изненада. Искането за отвод е неоснователно, защото в цитираното разрешение за СРС съдия Неделчева не е взела становище за вината или достоверността на доказателствените източници, изчете Георги Ушев. В тази процедура се изисква да са налице някакви данни, на базата на които да се предположи извършване на престъпление, като подобна преценка може да се извършва и във връзка с мерките за неотклонение, което обаче не правело съда предубеден и пристрастен, са мотивите.

Първото искане за отвод бе направено при старта на процеса на втора инстанция. Тогава бе посочена пристрастност на този състав към прокуратурата и бяха изтъкнати както откритите от ВКС нарушения на Георги Ушев (по осуетеното пускане на Иванчева и Петрова от килиите под „домашен арест“, разпоредено от първоинстанционния съдия Иво Хинов), така и участието на Мариета Неделчева в „експресното“, за часове придвижване на материали до апелативния спецсъд, та да се спре освобождаването от килиите.
Не сме пристрастни, а подсъдимите се опитват да си изберат съдии, обяви тогава съставът на Ушев.

Отказаха да проверяват пращал ли е Ваклин сигнал в КПКОНПИ

Отхвърлени бяха и всички доказателствени искания, направени от Биляна Петрова и Десислава Иванчева.

А те бяха любопитни. Така например Петрова настоя да се изискат от КПКОНПИ твърдяните сигнали до тях, на базата на които би трябвало да е започнало разследването „Младост“, но липсват по делото. Един от сигналите би трябвало да е от отправен от главния свидетел на обвинението Александър Ваклин и именно това твърдеше той в разбърканите си обяснения пред спецсъда – че е сезирал ДАНС или КПКОНПИ.

Отказан бе и разпит на друг свидетел, твърдящ че е подавал сигнали. А събирането на исканата информация би показала дали спецсъдът не е бил подведен при исканията за използване на специални разузнавателни средства – както е бил подведен навремето председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров да подпише разрешение за СРС по делото „Цонев, Сантиров, Попов“, наречено от ВКС класическа илюстрация на провокация към подкуп.

Биляна Петрова настоя и отново да се изгледа запис на БНТ от паметната акция на 18 април 2018 г., защото специалисти изказаха съмнения, че е възможно парите – твърдяния подкуп – да са подхвърлени по време на ареста на кметиците.

Десислава Иванчева подкрепи тези искания и на свой ред възрази срещу начина на съхранение на доказателства и администриране на папките по делото и равното третиране на страните.

Прокурорът Тихомир Стоев прикани апелативния спецсъд да отхвърли исканията, понеже направените твърдения не били верни, а и с нищо нямало да допринесат за изясняване на предмета на делото.

Съставът на Георги Ушев отхвърли исканията. „То ест нищо няма значение!“, реагира адвокат Ирен Савова, защитник на Биляна Петрова.

„Ако някой в тази зала демонстрира неуважение към българския съд, ще бъде глобен. Включително казвам това и за адвокат Савова“, бе отговорът на председателя Ушев.

Времето напредна, но заседанието ще продължи.

Ирен Савова: Къде са пликовете с иззетите пари, които подписах?!

Съставът предяви веществените доказателствени средства по делото.
А адвокат Ирен Савова бе категорична – тя е присъствала при изземването на откритите на задната седалка в служебния автомобил на кмета на „Младост“ банкноти и е подписала пликовете, в които те са били поставени. А сега открива само едно хвърчащо листче с нейния подпис.
„Не намерих лепенките с моя подпис, не намерих легенда кога са отваряни от кой са отваряни, кой ги е проверявал, кой ги е броил, кое наложи изчезването на другите лепенки. Това важи за всички други веществени доказателства. Искаме протоколите, в които са записани длъжностните лица, на коята дата са изземвани от тях, с какви цели, от кого – било за експертиза, било за други цели. Възражениято по отношение на съхранението и работата с ВДС са изключително сериозни, това опорочава целия процес!“
Въпреки възраженията, последвани от заявления на защитата на Биляна Петрова и от самата нея, съдът се канеше да изслуша и пледоариите днес, то ест да приключи процеса – с неизвестен финал.
Малко преди 16 ч. все пак бе взето друго решение – финалът ще е на 20 март. Прокурорът Стоев обвини защитата в „шиканиране“ на процеса.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.