Последни новини
Home / Законът / Единодушно, промените в ГПК срещу обидите и хулите в съда, минаха на първо четене

Единодушно, промените в ГПК срещу обидите и хулите в съда, минаха на първо четене

Defakto.bg

Единодушно, със 114 „за“ депутатите подкрепиха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) срещу обидите и хулите в съда.

Проектът, внесен от Крум Зарков още четирима от БСП, предвижда процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащо обиди или заплахи да се смята за неизвършено. А искова молба, съдържаща нецензурни думи, обиди или заплахи директно да се връща от съда. Като връщането може да се обжалва.

Междувременно, на второто четене на други промени – в Закона за съдебната власт, бе обявено за недопустимо ползването на обидни думи или нецензурни изрази и заплахи. Предложението бе на Хамид Хамид (ДПС). тогава бе обявено, че правилото в материалния закон ще се развива в процесуалните. А в правна комисия стана дума, че е наред Административнопроцеуалния кодекс (АПК).

Крум Зарков

„Заслужават отбелязване политическият контекст и пълното единодушие, за което благодаря на колегите. За да възпроизведе ефект нормата в ЗСВ, е нужно възпроизвеждането й в процесуалните закони. Днес се прави в ГПК, където този феномен е най-силно изразен. След първото четене – с работна група и консенсус ще довършим тази необходима работа докрай“, обяви от трибуната Крум Зарков.

Поправките срещу обидите и хулите в съда са в отговор на лавината от атаки срещу магистратите в цялата страна от шепа „жалбоподатели“. Агресията в София стигна до отправяне на директни закани към съдия в съдебна зала.

Макар че, по признанията на самите магистрати, законът и сега не позволява хулите и обидите към съда, те не спират с години и ясните законови записи явно са нужни. Като причина за вихрещата се словесна агресия обаче съдии изтъкват и поведението на гилдията, която предпочита да се отвежда от такива дела, вместо да дава отпор на „жалбоподателите“.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.