Последни новини
Home / Законът / Единодушно, промените в ГПК срещу обидите и хулите в съда, минаха на първо четене

Единодушно, промените в ГПК срещу обидите и хулите в съда, минаха на първо четене

Defakto.bg

Единодушно, със 114 „за“ депутатите подкрепиха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) срещу обидите и хулите в съда.

Проектът, внесен от Крум Зарков още четирима от БСП, предвижда процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащо обиди или заплахи да се смята за неизвършено. А искова молба, съдържаща нецензурни думи, обиди или заплахи директно да се връща от съда. Като връщането може да се обжалва.

Междувременно, на второто четене на други промени – в Закона за съдебната власт, бе обявено за недопустимо ползването на обидни думи или нецензурни изрази и заплахи. Предложението бе на Хамид Хамид (ДПС). тогава бе обявено, че правилото в материалния закон ще се развива в процесуалните. А в правна комисия стана дума, че е наред Административнопроцеуалния кодекс (АПК).

Крум Зарков

„Заслужават отбелязване политическият контекст и пълното единодушие, за което благодаря на колегите. За да възпроизведе ефект нормата в ЗСВ, е нужно възпроизвеждането й в процесуалните закони. Днес се прави в ГПК, където този феномен е най-силно изразен. След първото четене – с работна група и консенсус ще довършим тази необходима работа докрай“, обяви от трибуната Крум Зарков.

Поправките срещу обидите и хулите в съда са в отговор на лавината от атаки срещу магистратите в цялата страна от шепа „жалбоподатели“. Агресията в София стигна до отправяне на директни закани към съдия в съдебна зала.

Макар че, по признанията на самите магистрати, законът и сега не позволява хулите и обидите към съда, те не спират с години и ясните законови записи явно са нужни. Като причина за вихрещата се словесна агресия обаче съдии изтъкват и поведението на гилдията, която предпочита да се отвежда от такива дела, вместо да дава отпор на „жалбоподателите“.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.