Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ до ВСС: Кой е прокурорът образувал дело срещу командващия ВВС, защо делото е в спецпрокуратурата, а не във военната?! И още.

„Правосъдие за всеки“ до ВСС: Кой е прокурорът образувал дело срещу командващия ВВС, защо делото е в спецпрокуратурата, а не във военната?! И още.

Defakto.bg
Адв. Велислав Величков, председател на сдружението „Правосъдие за всеки“

Кой е прокурорът, образувал досъдебното производство срещу командващия ВВС ген. майор Цанко Стойков? Защо същото е водено от Специализираната прокуратура, а не е препратено по компетентност на Военна прокуратура? Това със знанието и съгласието на главния прокурор ли е станало и ако да – налице ли е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Иван Стоименов Гешев?

Това са част от допълнителните въпроси, които Инициатива „Правосъдие за всеки“ отправя към Пленума на ВСС , който ще заседава на  6  февруари.  Повод  е отново фактът, че на 28.01.2020 г. прокуратурата  публикува аудио записи с действащо лице държавния глава Румен Радев. Същите, според собственото прессъобщение2 на прокуратурата, са събрани със специални разузнавателни средства (СРС), в които попада и президентът на Републиката, посочват от сдружението.

На 31 януари „Правосъдие за всеки“ поиска от кадровиците да  образуват  дисциплинарно производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване на Конституцията, превишаване на права, злоупотреба с власт, а при  доказано уронване престижа на съдебната власт, както и да приеме  решение за предложение до президента за освобождаването му от поста.

Допълнителните въпроси са аргументирани с  „безпрецедентна ситуация, предзивикала обществен интерес“. Правозащитницет настояват  ВСС да установи дали са налице  тежко неизпълнение на служебни задължения и уронване престижа на съдебната власт, като основание за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор, след като даде отговори на всеки от следните въпроси„:

1. Кой е прокурорът, образувал досъдебното производство срещу командващия ВВС ген. майор Цанко Стойков? Защо същото е водено от Специализираната прокуратура, а не е препратено по компетентност на Военна прокуратура? Това със знанието и съгласието на главния прокурор ли е станало и ако да – налице ли е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Иван Стоименов Гешев?
2. Кога е установено, че в приложените СРС се съдържат разговори с държавния глава? При това установяване главният прокурор  наредил ли незабавно прекратяване на досъдебното производство в частта, касаеща президента и ако не, то налице ли е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Иван Стоименов
Гешев?
3. Кой и кога е уведомил главния прокурор за наличието на записи с участието на президента и кой и с какви мотиви е разпоредил оповестяването на събраните данни от телефонните разговори в публичното пространство?
4. Предвид изложеното по-горе, по какъв начин главният прокурор е реализирал правомощията си по Конституция за надзор за законност върху дейността на разследващите прокурори?
5. С оповестяването на данни, събрани със СРС, извършени ли са груби нарушения на Конституцията, Наказателния и Наказателно- процесуалния кодекс, както и на Закона за специалните разузнавателни средства?
6. Доколкото се установи, че прокурорът, наредил прилагането на СРС и разрешил тяхното оповестяване, е извършил това в нарушение на Конституцията и наказателните (в това число процесуални) закони, като това е станало със съгласието на главния прокурор, то това съставлява ли тежко нарушение на служебните задължения и/или накърняване престижа на съдебната власт от страна на г-н Гешев?
В допълнение към горното, считаме, че Пленумът на Висшия съдебен съвет дължи обсъждане и отговор и на следните въпроси:
7. Главният прокурор блокира ли взаимодействието между властите и нарушава ли Конституцията с изявлението си, че държавното обвинение ще спре всякакви контакти и взаимоотношения с президентската институция до произнасянето на Конституционния съд по питането на самия Гешев? При наличието на такова изявление, как прокуратурата ще участва в евентуално свикан Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) и с неучастието си не застрашава ли самата националната сигурност, съответно накърнява ли това престижа на съдебната власт?
8. Каква е причината за несъответствията между прессъобщението на Прокуратурата от 28.01.2020 г. и изявлението на Главния прокурор на следващия ден, в който отрича да са разгласявани СРС? Подобни действия подкопават ли доверието в институцията и накърнява ли се по този начин престижа на съдебната власт?
9. С разгласяването на данни от СРС нарушена ли е презумпцията за невиновност, прогласена в чл. 31, ал. 3 от Конституцията, презумпцията за невиновност и правото на защита по чл. 48 от Хартата за основните права на ЕС, както и чл. 4 от Директива (EС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета и тези нарушения водят ли и до накърняване на престижа на съдебната власт?
10. Доколкото отговорите на някой от предходните въпроси утвърдително, то ще счетете ли, че е налице основание за предсрочното освобождаване на Иван Стоименов Гешев, съобразно чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията и ще приемете ли решение съгласно чл. 175, ал. 5 от ЗСВ?
Инициатива “Правосъдие за всеки” подкрепяме въпросите, поставени ви от Съюза на съдиите в България (ССБ) и настояваме ВСС да се произнесе още на пленумното си заседание на 06.02.2020 г. по зададените по-горе въпроси, защото в противен случай „правителството на съдебната власт“ ще се превърне в съучастник в задълбочаващите се институционална криза и и конституционен произвол.

Искането е подписано от адвокат  Велислав Величков, председател на Инициатива „Правосъдие за всеки“

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.