Последни новини
Home / Законът / Председателят на СРС подкрепя Софийски адвокатски съвет за пропускане на адвокати с предимство в сградите на съда

Председателят на СРС подкрепя Софийски адвокатски съвет за пропускане на адвокати с предимство в сградите на съда

Defakto.bg

 

Александър Ангелов, председател на СРС

В писмо до министъра на правосъдието Данаил Кирилов председателят на Софийски районен Александър Ангелов  е подкрепил искането на Софийски адвокатски съвет да бъде открит втори служебен вход за допуск на адвокати в сградите на съда.  Това са  сградите на   Наказателното отделение на СРС на бул. Скобелев № 23 и  Гражданското отделение на бул. „Цар Борис  № 54., в които  броят на  посещенията от граждани е  в пъти повече спрямо останалите институции, казва председателят на СРС.  Разрешаването на проблема е от „спешен порядък“, посочва Ангелов.

Откриването на втори  служебен  налага увеличаване на броя на служителите на ГД „Охрана“, които обслужват пропусквателния режим и са в системата на Министерството на правосъдието.

През януари Софийски адвокатски съвет постави въпроса за обособяването на  втори вход  със скенер, който да осигурява предимство на  адвокатите при достъпа им до работните  места – съдебните зали.

Ивайло Данов, председател на САС, подписал искането за обкечен достъп на адвокитет до съдебните зали

Искането на САС е в отговор на недоволството на  адвокатите от включаването им в общия поток на гражданите при влизане в сградите на съда,   което затруднява много работата им.  Промяната може да бъде извършена без да се нарушават  Правилата за вътрешния ред, пропусквателния  режим и сигурността на съдебните сгради, предвиден за адвокати, вещи лица, съдебни заседатели  и хора с увреждания, посочва още САС в писмо до ВСС, председателя на съда и правосъдния министър.

Председателят на СРС, като  подкрепя исканието на САС,  не крие, че   „ нееднократно са отбелязваи  значителни  забави  на участници в процеса – адвокати, вещи лица, свидетели и др. поради невъзможността да преминат навреме  през наложения контрол“.

„С оглед на конструктивни възможности на двете сгради считам, че е налице функционална  възможност за обособяването на два потока за влизане в тях“,  пише до  министъра председателят на СРС. Няма съмение, казва още Ангелов, че разрешаването на проблема ще предизвика удовлетвореност и сред гражданите с оглед  тяхното обслужване.

Чака се последната дума на правосъдното министерство.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.