Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия защити прокуратурата от критични медии и от Съюза на съдиите

Прокурорската колегия защити прокуратурата от критични медии и от Съюза на съдиите

Defakto.bg

Позиция по повод „поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на ПРБ“ единодушно гласува Прокурорската колегия на ВСС днес.

Точката бе сред допълнително включените в дневния ред на колегията, в която заседаваха 8 човека (нямаше ги главният прокурор Иван Гешев и още двама).

В позицията няма назовани медии, нито имена на „засегнати“ магистрати. Не се сочат конкретно и  „организациите“, отправяли декларации и призиви към Висшия съдебен съвет.

Анонимността притеснява, провокира догадки, оставя усещането, че критиките изобщо са неприемливи, въпреки всички направени уговорки.

Представяме ви позицията, както бе публикувана на сайта на ВСС:

Във връзка с поредица от публикации, репортажи, коментари и интервюта в печатни и електронни медии, целящи дискредитиране независимостта и уронване престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, и в съответствие с Механизма за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (одобрен с Решение на ПК на ВСС № 9/20.03.2019 г.), заявяваме:

Прокурорската колегия на ВСС, водена от разбирането, че прозрачността като неразделна част от дейността на прокурора е ключов елемент от принципа на върховенството на закона и гаранция за осигуряване на справедлив процес, подкрепя независимата журналистика при отстояване на конституционно закрепените принципи за свободата и правото на медиите да информират обществото, както и правото на гражданите да изразяват мнение, да търсят, получават и разпространяват информация.

Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система.

Със съжаление констатираме, че подобни действия срещу Прокуратурата на Република България са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика. Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност.

Считаме, че поредицата от негативни медийни коментари, по отношение на Прокуратурата на Република България, видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии.

Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител – обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

Призоваваме средствата за масово осведомяване, както и гражданските и професионалните организации, да спазват професионалните и етични стандарти, като се въздържат от действия, насочени към компрометиране и уронване престижа на органите на съдебната власт“.

Кого са имали предвид кадровиците, те си знаят. Един от адресатите все пак е очевиден – призив към ВСС напоследък отправи Съюзът на съдиите – с настояване Пленумът на съвета да обсъди поведението на главния прокурор Иван Гешев в контекста на етичните норми и правила за поведение и уронването на престижа на съдебната власт. Което е законово правомощие на кадровиците.

Искане за откриване на дисциплинарна процедура срещу обвинител №1 днес са внесли във ВСС и от „Правосъдие за всеки“, информира неправителствената организация. Сигурно са влезли в „списъка“.

Що се отнася до публикациите – в края на януари се коментираха влоговете на новия зам.-главен прокурор Десислава Пиронева, но най-вече заради направената от нея „грешка“ в имотната й декларация, в която е изписала налични 981 197 лева, които всъщност били 98 197, както разясни на публично заседание на Прокурорската колегия главният инспектор Теодора Точкова. И това беше факт, а не манипулация.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.