Последни новини
Home / Законът / Съдията, разрешил на Николай Малинов пътуване до Русия, със забрана да влиза в САЩ като „корумпиран“

Съдията, разрешил на Николай Малинов пътуване до Русия, със забрана да влиза в САЩ като „корумпиран“

Defakto.bg

Съдията от специализирания съд Андон Миталов е първият българин, на когото се забранява влизане в САЩ заради корупция. Името бе обявено от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео (на снимката горе).

Заявката бе дадена във вторник от посланик Херо Мустафа, без да назовава имена. Но предупреди, че ще има и други.

Изявлението на държавния секретар Помпео бе публикувано днес на страницата на посолството на САЩ.

В него се казва, че „в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Доказателства за корупция не се сочат.   Забрана за влизане в Щатите получават също съпругата и дъщерята на съдията.

„Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, пише в изявлението на Помпейо.

Реакция от специализирания съд засега няма.

Миталов е магистратът, който разреши на обвинения от прокуратурата за „шпионаж“ в полза на руски организации  Николай Малинов от 1 до 5 ноември миналата година да замине за Русия за участие в международен форум. Тогава президентът Владимир Путин връчи на Малинов ордена „Дружба“. Заподозреният „шпионин“ се завърна в България.

От изявление на премиера Бойко Борисов се проясни,  че при посещението си в САЩ, той е обсъждал решението на съдията в разговорите си с президента Доналд Тръпм.“Не можаха да разберат как е възможно това, след като ДАНС и полицията са работили по случая?!“,  заяви (показателно) след обявената санкция за първи път  Борисов.

А прессекретарят на Путин Дмитрий Песков предупреди, че ако награждаването на Малинов стане причина за преследването му, това ще има „пагубни последици“.

По повод даденото от съдия Миталов разрешение бившият главен прокурор Сотир Цацаров бе поискал започването на проверка и налагането на наказание на магистрата, задето се е произнесъл „извън искането на защитата“. Обяснено бе, че адвокатите на Малинов са отправили искане за вдигане на забраната за пътувания изобщо, а съдията с окончателно определение е дал разрешение за определен период от време.

Резултатите от проверката, ако е имало такава, не са известни. Но е, меко казано,  смущаващо съдия да бъде обявяван за „корумпиран“ заради свое решение, каквато и да е било то.  Други твърдения няма. Затова пък, като под индиго, медии разпространяваха „разказ“ на Никола Филчев как през 1999 г. той като главен прокурор бил принудил тогава военния обвинител Миталов да подаде молба за напускане заради „съмнителни“ изисквания на определени преписки.

Иначе фактите от професионалното му битие са, че е започнал в системата като военен следовател, после става военен прокурор, от 2000 г. е адвокат, а от 2014 г. съдия в спецсъда след като се е явил на конкурс, а Върховният административен съд е отменил отказ на тогавашния ВСС да го назначи.

И, докато съдът, в който работи Андон Миталов, мълчи, от прокуратурата разпространиха вест:

„По повод множество запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия Андон Миталов за участие в „сериозна корупция“, главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.