Последни новини
Home / Законът / Без вето за новите „бонуси“ за кадровици и инспектори, излизат в „Държавен вестник“

Без вето за новите „бонуси“ за кадровици и инспектори, излизат в „Държавен вестник“

Defakto.bg

Президентът Румен Радев не налага вето върху последните промени в Закона за съдебната власт, предвидили включително нови кариерни бонуси за кадровиците и финансови придобивки за членовете на ВСС и на Инспектората.

Това става ясно от съдържанието на утрешния брой на „Държавен вестник“.

На 30 януари Съюзът на съдиите прикани държавния глава да спре промените за „бонусите“,  тъй като, освен че са несправедливи към магистратите и зачертават за пореден път кариерите чрез конкурси, те са и форма на властова корупция.

Румен Радев, който е спирал промените в АПК, оскъпили драстично административното правосъдие, „скритите арести“ в НПК – които позволиха неуведомяване до 48 часа на посочените от задържания негови близки и ред други „притеснителни“ закони, през 2017 г. вече отказа вето за първите „бонуси“, с които все същото парламентарно мнозинство надари членовете на ВСС.

Тогава, през 2017 г., съдебният закон даде на кадровиците с изтичащ мандат правото да избират къде да се върнат като съдии, прокурори или следователи  – на старото си работно място или в „равен по степен орган на съдебната власт“. И мнозина от предния ВСС смениха „органите“ – едни от тях предпочетоха да останат в София (в апелативния спецсъд и областния апелативен съд, например), други заманиха съдилищата, а двама прокурори станаха съдии.

С последните промени в ЗСВ обаче „бонусите“ градират – членовете на ВСС вече могат да поискат автоматично повишение в „една степен по-висок“ орган на съдебната власт, а новият съвет не може да им го откаже. Нещо повече, вкараната от депутати директно за второ четене поправка срещна съпротива от системата и от част от ВСС, но в писмо до правната комисия на парламента 12 кадровици обявиха, че без поощрения за тях няма да правят реформа.

Факт е, преди това такава скорострелна промяна бе направена за инспекторите от съдебния Инспекторат, когато миналата година усилно се обсъждаше вероятността тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да стане главен инспектор, а заемащата този пост Теодора Точкова да бъде „мотивирана“ да даде оставка чрез „повишение“. Предполаганата рокада не се случи, Цацаров впоследствие оглави КПКОНПИ, но придобивките останаха. Да, никой не им бе поискал вето. Но и президентът преценява самостоятелно, дори и без изрично сезиране. Защо не спира „бонусите“ дотук не разбрахме.

И още – поправките в съдебния закон, които излизат в „Държавен вестник“ утре, одаряват получаващите най-високите заплати в системата кадровици и инспектори (равни само на тези на „тримата големи“), с още един подарък във финикийски знаци. А именно – да получат и „добавки“ към обезщетенията си при напускане, заради големите заплати, получавани във ВСС и в Инспектората.

Е, ако не е властова корупция, какво е?!

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.