Последни новини
Home / Законът / ВКС и ВАС прекратиха тълкувателното дело кой да гледа иск срещу държавата за нарушаване правото на ЕС

ВКС и ВАС прекратиха тълкувателното дело кой да гледа иск срещу държавата за нарушаване правото на ЕС

Defakto.bg

На заседание по Тълкувателно дело № 2/2015 г., проведено днес, Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) и Първа и Втора колегии на Върховния административен съд (ВАС) реши да бъде отклонено искането на Висшия адвокатски съвет, по което е образувано тълкувателното дело.

Мотивите на върховните съдии за отклоняването на искането са влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ДВ, бр. 94 от 29.11.2019 г.), които имат отношение към въпроса, предмет на тълкуването.

Тълкувателното дело бе образувано с разпореждане на председателите на ВКС и ВАС за приемане на съвместно тълкувателно постановление от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС и Първа и Втора колегии на ВАС по въпроса: „По кой процесуален ред и пред кой съд следва да се разгледа искът за отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз?“

Отговорът вече бе даден с влезли в сила в края на 2019 г. промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). А именно – исковете за отговорността на държавата за нарушения на правото на ЕС се разглеждат принципно от административните съдилища по реда на АПК, когато става дума за административна дейност, включително и когато вредите са причинени от дейността на самите административни съдилища и на ВАС. В останалите случаи исковете се разглеждат от общите съдилища по реда на ГПК, включително когато твърдените вреди са от правораздавателна дейност на ВКС.

На същото основание – приети законови промени – ВКС и ВАС днес са отклонили и искането на главния прокурор (Сотир Цацаров – б.р.), по което е образувано тълкувателно дело по въпроса: „В хипотезите на чл. 10, ал. 2, респективно на чл. 10, ал. 3 от Закона за отговорността на държавата и общините дължи ли ищецът разноски за юрисконсултско възнаграждение, когато юридическото лице – ответник по иска съгласно чл. 205 АПК е представлявано в съдебното производство от юрисконсулт?“

Мотивите на върховните съдии за отклоняването на искането и по това дело са влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Отговорът е, че се дължат разноски и за юрисконсулт, но в минималния размер.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.