Последни новини
Home / Законът / ВКС и ВАС прекратиха тълкувателното дело кой да гледа иск срещу държавата за нарушаване правото на ЕС

ВКС и ВАС прекратиха тълкувателното дело кой да гледа иск срещу държавата за нарушаване правото на ЕС

Defakto.bg

На заседание по Тълкувателно дело № 2/2015 г., проведено днес, Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) и Първа и Втора колегии на Върховния административен съд (ВАС) реши да бъде отклонено искането на Висшия адвокатски съвет, по което е образувано тълкувателното дело.

Мотивите на върховните съдии за отклоняването на искането са влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ДВ, бр. 94 от 29.11.2019 г.), които имат отношение към въпроса, предмет на тълкуването.

Тълкувателното дело бе образувано с разпореждане на председателите на ВКС и ВАС за приемане на съвместно тълкувателно постановление от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС и Първа и Втора колегии на ВАС по въпроса: „По кой процесуален ред и пред кой съд следва да се разгледа искът за отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз?“

Отговорът вече бе даден с влезли в сила в края на 2019 г. промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). А именно – исковете за отговорността на държавата за нарушения на правото на ЕС се разглеждат принципно от административните съдилища по реда на АПК, когато става дума за административна дейност, включително и когато вредите са причинени от дейността на самите административни съдилища и на ВАС. В останалите случаи исковете се разглеждат от общите съдилища по реда на ГПК, включително когато твърдените вреди са от правораздавателна дейност на ВКС.

На същото основание – приети законови промени – ВКС и ВАС днес са отклонили и искането на главния прокурор (Сотир Цацаров – б.р.), по което е образувано тълкувателно дело по въпроса: „В хипотезите на чл. 10, ал. 2, респективно на чл. 10, ал. 3 от Закона за отговорността на държавата и общините дължи ли ищецът разноски за юрисконсултско възнаграждение, когато юридическото лице – ответник по иска съгласно чл. 205 АПК е представлявано в съдебното производство от юрисконсулт?“

Мотивите на върховните съдии за отклоняването на искането и по това дело са влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Отговорът е, че се дължат разноски и за юрисконсулт, но в минималния размер.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.