Последни новини
Home / Законът / ВСС пита Държавния департамент защо обяви наш съдия за „корумпиран“

ВСС пита Държавния департамент защо обяви наш съдия за „корумпиран“

Defakto.bg

Единодушно, с 10 „за“, Съдийската колегия на ВСС също реши, че първо трябва да изиска и получи информация за твърдяните „корупционни действия, подкопаващи върховенството на закона“ по отношение на магистрата Андон Миталов, ако има такива. И едва после, в зависимост от получените данни, да предприема някакви стъпки в това отношение.

Първи адресат на запитването е Държавният департамент, следващите са главният прокурор Иван Гешев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров.

Кадровиците могат да направят само две неща – да инициират и образуват дисциплинарно производство срещу съдията (ако има за какво) или да защитят доброто му име, както и независимостта на Темида.

Боян Магдалинчев

В момента няма основания Андон Миталов да не изпълнява функциите си, категоричен бе след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред журналисти.

На извънредното заседание на колегията се събраха 10 човека от общо 14 – сред отсъстващите има болни. За кворум се искаше присъствието на осмина. В залата бяха председателите и на двете върховни съдилища – Лозан Панов на ВКС и Георги Чолаков – на ВАС.

Панов информира кадровиците за поисканата вече от него информация.

Боян Магдалинчев предложи: „Нека чрез Министерството на външните работи да отправим запитване към Държавния департамент за цялата налична информация, че съдия Миталов е извършил корупционни действия. Единствено след това можем да правим ние преценки и да предприемаме действия“.

Цветинка Пашкунова обяви: „При твърдения, изявления, публикации, сочещи на нарушен интегритет на съдебната власт ние трябва да проучим всички факти и обстоятелства, преди да предпремем каквито и да било действия“. И обобщи: да изискаме цялата налична информация чрез МВнР от Държавния департамент и, съответно, от Инспектората, прокуратурата и КПКОНПИ.

Олга Керелска попита дали не е редно да бъде изслушан и засегнатия съдия.

Лозан Панов отговори: „В момента не сме сезирани с каквото и да е искане, на етап събиране на данни сме. Не виждам пречка после да го поканим на изслушване. И да помолим всички цитирани органи да отговорят по възможно най-бърз начин, важно е не само за съдебната система, но и за всички извън нея“.

Дали Държавният департамент изобщо ще отговори предстои да видим. В крайна сметка, изявлението на главния секретар Помпео е политическо, не правно.

Впрочем, само преди няколко месеца, миналия ноември, един америкатски магистрат, съдия Джон Тунхайм, в интервю пред Де факто изрази загриженост за опитите за подчинение на съдиите у нас. И видя опасност включително във все още единния ВСС, в който прокурорите имат думата по важни за съдиите въпроси. Както и в наличието на парламентарна квота, подсказваща желание съдебната система да е зависима от политически влияния.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.