Последни новини
Home / Законът / На косъм, с реми на гласовете в Конституционния съд мина оспореният Закон за бюджета на здравната каса за 2019 г.

На косъм, с реми на гласовете в Конституционния съд мина оспореният Закон за бюджета на здравната каса за 2019 г.

Defakto.bg

На косъм в Конституциониня съд  е минал  Законът за бюджета на здравната каса за 2019 г. , се вижда  от съобщението на страницата на съда. В него се  казва, че при гласуването  съдиите са се  разделили  поравно – шестима са подкрепили искането на  БСП за обявяване за противоконституционни на разпоредби от закона,  а останалите шест са били против.  А, както е известно, при реми на гласовете искането се отхвърля,  тъй като не събира минимумът от 7 гласа за валидно решение.

Срещу искането на депутатите са гласували председателят на съда Борис Велчев и съдиите Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска.

За уважаване  са били съдиите Георги Ангелов (докладчик по делото), Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов.

Част от искането на депутите е  отклонено, става ясно още от съобщението.

Мотиви по спорното дело още не са обявени, това ще стане допълнително, посочва съдът.

В края на 2018 г. БСП атакува в КС параграфи от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 г., с които бяха променени общо 17 основополагащи здравни закона. По този начин беше закрит фондът за лечение на деца и беше създадена мегаагенция за медицински надзорp .  Опозицията атакува като противоконституционно “  издевателството над законодателния процес“, като сред множеството посочи , че КС вече е отричал практиката чрез един закон да се правят корекции в други, които нямат нищо общо с основно коригирания.  Случаят със  Закона за бюджета на НЗОК е именно такъв, а това е в противоречие на принципа за правовата държава, обяви в искането си левицата и  отбеляза също, че така се заобикаля общественото обсъждане на промените, нещо което е станало  запазена марка на управлението на ГЕРБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.