Последни новини
Home / Законът / От печат излезе книгата „Свобода на словото“ на д-р Симона Велева  

От печат излезе книгата „Свобода на словото“ на д-р Симона Велева  

Defakto.bg
Симона Велева
„Свободата на словото е една от най-вълнуващите, противоречиви и многопластови теми на обществото през второто десетилетие на XXI в. . Проследени са още границите на свободата на словото, правният режим на собствеността върху медиите, речта на омразата, защитата на тайната на журналистическите източници и свободата на словото в интернет.“

От печат излезе книгата „Свобода на словото“, която представлява цялостно изследване на свободата на словото като ценност на съвременния демократичен конституционализъм. Книгата предлага всеобхватен анализ на свободата на словото, като се изследват както нейните философски измерения, така и развитието й още от Античността, закрепването й в първите харти по правата и първите конституции, нейното историческо и правно развитие. Наред с това, книгата предлага задълбочен анализ на трите комуникационни права – правото на изразяване на мнение, свободата на печата и на другите средства за масова информация, както правото на търсене получаване и разпространяване на информация, както и на техните граници.

В изследването са обхванати и анализирани над 140 решения на Европейския съд по правата на човека, решения на Съда на Европейския съюз, както и решения на немския, австрийския, италианския и хърватския конституционни съдилища, както и на френския конституционен съвет, заедно с 21 решения на българския конституционен съд и редица решения на българския съд.

Д-р Велева обръща специално внимание на някои конкретни проблеми, свързани с режима на собствеността над медиите, речта на омразата, защита на тайната на журналистическите източници, както и наболелия проблем за свободата на словото и поддържането на авторитета и независимостта на съдебната власт.

Симона Велева е доктор по конституционно право, като работи като лектор, експерт по конституционно, медийно право и права на човека.

Книгата се издава от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.