Последни новини
Home / Законът / Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов и на специализирания съд Мариета Райкова поотделно са попитали прокуратурата дали има някакви образувани производства срещу магистрата Андон Миталов и, ако има – за какво и на какъв етап са те.

Мариета Райкова

Пред журналисти днес Мариета Райкова е категорична – срещу съдията никога не е имало сигнали за корупция или други (Сотир Цацаров бе сезирал директно Инспектората).

Председателят на спецсъда призна: изявлението на държавния секретар на САЩ е дошла като гръм от ясно небе. „Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“казва Райкова, цитирана от Клуб Z.

Категорична е – „това е много тежък удар“ по институцията, но днес тя е отправила две питания. Първо, има ли образувано досъдебно производство в прокуратурата срещу Миталов. И, второ, представени ли са доказателства от американска страна.

От днес съдия Андон Миталов е в болнични.

От своя страна Лозан Панов е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев. В него „моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване“, съобщават от ВКС. И още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс.“

Панов е изпратил писмо и до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с молба за информация дали там са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов  с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Без да е ясно има ли изобщо данни за корупция срещу този магистрат, ВСС няма какво да направи, категоричен бе Панов пред журналисти.

Каза и друго – че може би е време да се поднови дебатът за създаването, попълването и функционирането на специализираните съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.