Последни новини
Home / Законът / Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов и на специализирания съд Мариета Райкова поотделно са попитали прокуратурата дали има някакви образувани производства срещу магистрата Андон Миталов и, ако има – за какво и на какъв етап са те.

Мариета Райкова

Пред журналисти днес Мариета Райкова е категорична – срещу съдията никога не е имало сигнали за корупция или други (Сотир Цацаров бе сезирал директно Инспектората).

Председателят на спецсъда призна: изявлението на държавния секретар на САЩ е дошла като гръм от ясно небе. „Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“казва Райкова, цитирана от Клуб Z.

Категорична е – „това е много тежък удар“ по институцията, но днес тя е отправила две питания. Първо, има ли образувано досъдебно производство в прокуратурата срещу Миталов. И, второ, представени ли са доказателства от американска страна.

От днес съдия Андон Миталов е в болнични.

От своя страна Лозан Панов е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев. В него „моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване“, съобщават от ВКС. И още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс.“

Панов е изпратил писмо и до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с молба за информация дали там са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов  с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Без да е ясно има ли изобщо данни за корупция срещу този магистрат, ВСС няма какво да направи, категоричен бе Панов пред журналисти.

Каза и друго – че може би е време да се поднови дебатът за създаването, попълването и функционирането на специализираните съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.