Последни новини
Home / Законът / Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Председателите на ВКС и на специализирания съд питат прокуратурата: Има ли разследване срещу магистрата Миталов и за какво?!

Defakto.bg

Председателят на ВКС Лозан Панов и на специализирания съд Мариета Райкова поотделно са попитали прокуратурата дали има някакви образувани производства срещу магистрата Андон Миталов и, ако има – за какво и на какъв етап са те.

Мариета Райкова

Пред журналисти днес Мариета Райкова е категорична – срещу съдията никога не е имало сигнали за корупция или други (Сотир Цацаров бе сезирал директно Инспектората).

Председателят на спецсъда призна: изявлението на държавния секретар на САЩ е дошла като гръм от ясно небе. „Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“казва Райкова, цитирана от Клуб Z.

Категорична е – „това е много тежък удар“ по институцията, но днес тя е отправила две питания. Първо, има ли образувано досъдебно производство в прокуратурата срещу Миталов. И, второ, представени ли са доказателства от американска страна.

От днес съдия Андон Миталов е в болнични.

От своя страна Лозан Панов е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев. В него „моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване“, съобщават от ВКС. И още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс.“

Панов е изпратил писмо и до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с молба за информация дали там са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов  с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.

Без да е ясно има ли изобщо данни за корупция срещу този магистрат, ВСС няма какво да направи, категоричен бе Панов пред журналисти.

Каза и друго – че може би е време да се поднови дебатът за създаването, попълването и функционирането на специализираните съдилища.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.