Последни новини
Home / Законът / Президентът: Въпросът не е какво ще правя аз, а ще си върнем ли закона, справедливостта и роднините зад граница

Президентът: Въпросът не е какво ще правя аз, а ще си върнем ли закона, справедливостта и роднините зад граница

Defakto.bg

Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението

Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след участието си в  годишната конференция на началника на отбраната.  Така той отхвърли  версиите, че сваленото от него доверие към правителството е призив за преврат.  По Конституция, добави той, президентът има право да отправя обръщение към народа, когато реши и по каквато тема реши.

На въпрос как ще работи с правителството, държавният глава отговори: „Въпросът не е какво ще правя аз, въпросът е какво ще правим всички ние българите. Ще си върнем ли закона, държавата, справедливостта и роднините зад граница“.

Струва ми се, че живеем в страната на абсурдите, каза Радев и допълни: „Аз не съм казал нито една лоша дума за България и за българското правителство. Няма и да го направя. Отдавна работя в помощ на българското правителство“.  Добави: Управляващите казаха, че от три години, откакто съм президент, водят война с мен. Когато аз исках да работя с тях ми отказваха срещи, а щом казах, че отказвам да работя с тях ми пращат министри..

Аз на кой премиер да вярвам? На този, който предишния ден каза, че още декември месец е свалил доверието си от мен или на този, който вчера заяви, че не води война с мен„,  каза още президентът Радев.

По повод заявките на депутати от управляващата партия, че може да се стигне до процедура по импийчмънтът, държавният глава каза: Имрийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите.  Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението.  

Президентът Радев отговори и на въпроси, свързани с приетите по-рано днес от парламента поправки в закона за БНБ.

„Когато говорим за Еврозоната, трябва да са ясни няколко неща – това е заложено и в Лисабонския договор – в крайна сметка всички държави-членки трябва да се присъединят към Еврозоната, но за целта трябва да имаме един пълноценен и интегриран Европейски съюз. Тук обаче въпросът опира и до възможностите на отделните държави и там, където се фокусира общественото внимание, това е дали ще се повишат цените – това изместване на фокуса. По-големият проблем е на друго място. Аз го споменах дори по време на посещението ми в Португалия. Убеден съм, че няма да има някакво голямо несъответствие на цените, защото ние сме във Валутния борд и това ни предпазва. Въпросът е какво правим след това“, каза Румен Радев.

„Въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни да се развива и то прогресивно в Еврозоната, защото тогава ние вече губим част от механизмите, с които я подпомагаме. Ето защо очаквам правителството да води разяснителна кампания за това не дали ще се повишат цените, а дали това, което прави и ще прави за нашата икономика, ще доведе до нейната конкурентноспособност и устойчивост в Еврозоната. Ето там трябва да бъде фокусът“, добави държавният глава.

Радев коментира още, че забраната съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати е изцяло в правомощията на Държавния департамент. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави.“

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.