Последни новини
Home / Законът / Президентът: Въпросът не е какво ще правя аз, а ще си върнем ли закона, справедливостта и роднините зад граница

Президентът: Въпросът не е какво ще правя аз, а ще си върнем ли закона, справедливостта и роднините зад граница

Defakto.bg

Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението

Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след участието си в  годишната конференция на началника на отбраната.  Така той отхвърли  версиите, че сваленото от него доверие към правителството е призив за преврат.  По Конституция, добави той, президентът има право да отправя обръщение към народа, когато реши и по каквато тема реши.

На въпрос как ще работи с правителството, държавният глава отговори: „Въпросът не е какво ще правя аз, въпросът е какво ще правим всички ние българите. Ще си върнем ли закона, държавата, справедливостта и роднините зад граница“.

Струва ми се, че живеем в страната на абсурдите, каза Радев и допълни: „Аз не съм казал нито една лоша дума за България и за българското правителство. Няма и да го направя. Отдавна работя в помощ на българското правителство“.  Добави: Управляващите казаха, че от три години, откакто съм президент, водят война с мен. Когато аз исках да работя с тях ми отказваха срещи, а щом казах, че отказвам да работя с тях ми пращат министри..

Аз на кой премиер да вярвам? На този, който предишния ден каза, че още декември месец е свалил доверието си от мен или на този, който вчера заяви, че не води война с мен“,  каза още президентът Радев.

По повод заявките на депутати от управляващата партия, че може да се стигне до процедура по импийчмънтът, държавният глава каза: Имрийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите.  Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението.  

Президентът Радев отговори и на въпроси, свързани с приетите по-рано днес от парламента поправки в закона за БНБ.

“Когато говорим за Еврозоната, трябва да са ясни няколко неща – това е заложено и в Лисабонския договор – в крайна сметка всички държави-членки трябва да се присъединят към Еврозоната, но за целта трябва да имаме един пълноценен и интегриран Европейски съюз. Тук обаче въпросът опира и до възможностите на отделните държави и там, където се фокусира общественото внимание, това е дали ще се повишат цените – това изместване на фокуса. По-големият проблем е на друго място. Аз го споменах дори по време на посещението ми в Португалия. Убеден съм, че няма да има някакво голямо несъответствие на цените, защото ние сме във Валутния борд и това ни предпазва. Въпросът е какво правим след това”, каза Румен Радев.

“Въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни да се развива и то прогресивно в Еврозоната, защото тогава ние вече губим част от механизмите, с които я подпомагаме. Ето защо очаквам правителството да води разяснителна кампания за това не дали ще се повишат цените, а дали това, което прави и ще прави за нашата икономика, ще доведе до нейната конкурентноспособност и устойчивост в Еврозоната. Ето там трябва да бъде фокусът”, добави държавният глава.

Радев коментира още, че забраната съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати е изцяло в правомощията на Държавния департамент. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави.”

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.