Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия се събира извънредно заради „посочения“ от САЩ съдия, Инспекторатът не е открил нарушения на Андон Миталов

Съдийската колегия се събира извънредно заради „посочения“ от САЩ съдия, Инспекторатът не е открил нарушения на Андон Миталов

Defakto.bg

Извънредно заседание на Съдийската колегия на ВСС е свикано днес по настояване на трима кадровици – Боян Магдалинчев, Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева.

Единствената точка в дневния ред е изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, че съдията в специализирания съд Андон Миталов „е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, съобщиха от ВСС.

Минути по-късно от Инспектората към ВСС обясниха какво става с проверката срещу този магистрат, инициирана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради даденото от него разрешение на шефа на „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, където получи орден от президента Путин.

Съобщението на Инспектората:

„ИВСС е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняемото лице да напусне пределите на страната.

По сигнала е извършено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения по чл. 54 ал. 1 т. 2 ЗСВ.

В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането.

ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка.

Други сигнали по отношение на съдия Миталов, включително такива съдържащи твърдения за нарушения по глава девета, раздел Iб ЗСВ не са постъпвали в Инспектората“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.