Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: Незабавни проверки и публична реабилитация на Миталов, ако е невинен!

Съюзът на съдиите: Незабавни проверки и публична реабилитация на Миталов, ако е невинен!

Defakto.bg

Съюзът на съдиите също реагира на публичното оповестяване на магистрат като замесен в „корупция“ и то от чужда държава.

Съсловната организация излиза със становище по случая „Миталов“ и настоява отговорните институции да извършат незабавни проверки. А, ако се окаже, че данни срещу съдията няма, той да бъде – също публично – реабитилитиран.

Становището (на Управителния съвет на ССБ):

„На 5.2.2020 г. държавният секретар на САЩ публично оповести името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов с твърдение за  участието му в „сериозна корупция“. В изявлението се твърди, че „в качеството си на длъжностно лице съдия Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Това изявление е направено от висш държавен служител на друга държава  въз основа на нейното законодателството. От гледна точка на българското право обаче и доколкото не ни е известно изявлението на държавния секретар на САЩ да е подкрепено към настоящия момент с представени пред надлежните органи на съдебната власт в Република България каквито и да било фактически данни, считаме, че е необходимо извършването на незабавна проверка на публично изнесените твърдения.

Съдия Андон Миталов правораздава в Специализирания наказателен съд, който е част от съдебната система на Република България. Не ни е известно срещу него да се води наказателно производство, той не е отстранен от длъжност и към момента се ползва от всички права на магистрат съгласно българското законодателство, включително функционален имунитет при изпълнение на служебните му задължения. Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт. Поради това тези твърдения трябва да бъдат незабавно проверени от компетентните български власти. Ето защо настояваме компетентните за това органи – прокуратурата на Република България, Съдийската колегия на ВСС и Инспектората на ВСС да предприемат незабавно необходимите действия за извършване на проверка и публично оповестяване на резултатите от нея. В случай че действително се установи извършването на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност. При положение че проверките на прокуратурата и ИВСС не установят  неправомерно  поведение на съдията това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт на Република България, които към момента са накърнени.

В случаи като този бързината и публичността на проверките е от особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитетът и независимостта на правосъдието“.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.