Последни новини
Home / Законът / Адвокат Константин Симеонов: Прокурорското искане за екстрадиция на Цветан Василев „умря“, откакто делото влезе в съда

Адвокат Константин Симеонов: Прокурорското искане за екстрадиция на Цветан Василев „умря“, откакто делото влезе в съда

Defakto.bg

Висшият съд в Белград разглежда „допълнително“ искане

Дни след съобщението на прокуратурата, че Иван Гешев е сезирал европейските институции за липсата на отговор от Белград на поисканата от 2014 г. екстрадиция на Цветан Василев, днес медиите разпространяват новина от Сърбия.

А именно – Висшият съд в Белград е съобщил, че разглежда допълнителна молба на българската прокуратура за екстрадирането на Василев. Като се уточнява, че става дума за разглеждане на допълнително искане от страна на ПРБ от 24 октомври миналата година. А „на 3 декември Висшият съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура”.

В същото време в официалното съобщение на ПРБ от 5 януари тази година се цитираше и писмо на Иван Гешев до Висшия съд в Белград, в което се заявява, че „молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цв.В. продължават да са валидни„.

Така, в крайна сметка остава неясно какво точно искане разглежда първоистанционният съд в Сърбия. Производството там се развива на две съдебни инстанции – Висшият съд в Белград и апелативният съд, а последната дума е на министъра на правосъдието.

На фона на сегашната неяснота обаче е известно друго  – процедурата по поисканото от прокуратурата връщане на Цветан Василев „замръзна“ в западната ни съседка през 2016 г. Случи се след произнасяне на Висшия съд, че екстрадицията е допустима, отмяната на това решение от апелативния съд включително с аргумента, че има данни, предизвикващи съмнения за „политически процес“ и връщане на делото на първата инстанция. Където пък се бяха сблъскали с противоречия в изпратените им диспозитиви на обвиненията срещу Василев – веднъж за длъжностно присвояване, друг път за безстопанственост, накрая за организирана престъпна група. Като са изпращани и от различни прокуратури, с различни номера на преписките, след прехвърлянето на казуса в спецпрокуратурата и появата в него на организираната престъпност.

Междувременно в специализирания съд бе внесен рекордният обвинителен акт от 11 000 страници, а в края на февруари 2018 г. процесът „КТБ“ стартира. Той е срещу 18 подсъдими, като изрично бе прието, че по отношение на Цветан Василев ще се води „задочно“.

Константин Симеонов

Де факто се обърна за пояснения на ситуацията към адвокат Константин Симеонов, защитник на Цветан Василев.

А адвокат Симеонов бе категоричен: „Според мен прокуратурата вече не може да иска каквото и да било екстрадиране на клиента ми, нейното искане „умря“ в момента, в който делото „КТБ“ влезе в съда“. Защитникът бе позова включително на правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които са недвусмислени – в съдебната фаза на процеса всички решения се вземат от съда, а прокуратурата е само една от страните в него.

Така излиза, че единствено специализираният съд може да поднови молбата за екстрадиция на Цветан Василев, ако счете за нужно? Да, но възражения за висящото производство по връщането му бяха направени още на разпоредителното заседание, съдът ги отхвърли и обяви, че спрямо Василев процесът ще е задочен. С това, според мен, той отказа да подновява искането, коментира адвокат Симеонов. В противен случай делото би трябвало да се спре до окончателното произнасяне в Сърбия на министъра на правосъдието, обясни той.

И на свой ред зададе въпроса:  Какво би станало, ако в разгара на съдебния процес „КТБ“ основният обвиняем се завърне – делото ще тръгне отначало ли?

Медиите днес цитират и изявление на бившия сръбски премиер Зоран Живкович на пресконференция пред журналисти в Скупщината, че Сърбия защитава „издирвания от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев, защото той финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич“.

Дали има политически мотиви за оставянето на Цветан Василев в Сърбия е отделен въпрос. Защото правните главоблъсканици не са там, у нас са.

 

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК : САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.