Последни новини
Home / Законът / Делото “НАП срещу Комисията за защита на личните данни” тръгва в понеделник

Делото “НАП срещу Комисията за защита на личните данни” тръгва в понеделник

Defakto.bg

За понеделник, 10 февруари, е насрочил Софийският районен съд делото на Националната агенция по приходите (НАП) срещу наложената глоба от 5,1 милиона лева за изтичането на лични данни на над 5 милиона български граждани. Това съобщиха от съда.

Рекордната санкция бе определена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през лятото на 2019 г. “Пробивът” в масивите на НАП бе извършен през юли м.г., впоследствие от приходната агенция признаха за него, а по-късно дадоха и достъп на гражданите до справки какви точно техни лични данни са изтекли. КЗЛД извърши проверка, състави акт за нарушение и бе издадено наказателно постановление за безпрецедентната глоба. Санкциите се налагат по еврорегламента GDPR, в случая глобата би могла да е и 10 000 000 евро.

Междувременно спецпрокуратурата образува дело за тероризъм срещу собственика и служители на фирмата “ТАД груп” заради “атаката” на НАП, после и за организирана престъпна група. Фирмата вече не функционира, но собственикът й Иван Тодоров продължава да стои в ареста, където е от миналия септември.

От своя страна приходната агенция пък оспори пред столичния районен съд наложената санкция, понеже течът бил резултат на престъпление, а след три отвода на съдии (с аргумента, че и техни данни са изтекли от масивите) казусът ще ще гледа от Ангел Павлов.

Това е съдията, който потвърди наложената от Сметната палата на Лозан Панов глоба от 1 000 лева, задето не дублирал имотната си декларация, подадена пред Инспектората към ВСС.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.