Последни новини
Home / Законът / Делото „НАП срещу Комисията за защита на личните данни“ тръгва в понеделник

Делото „НАП срещу Комисията за защита на личните данни“ тръгва в понеделник

Defakto.bg

За понеделник, 10 февруари, е насрочил Софийският районен съд делото на Националната агенция по приходите (НАП) срещу наложената глоба от 5,1 милиона лева за изтичането на лични данни на над 5 милиона български граждани. Това съобщиха от съда.

Рекордната санкция бе определена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през лятото на 2019 г. „Пробивът“ в масивите на НАП бе извършен през юли м.г., впоследствие от приходната агенция признаха за него, а по-късно дадоха и достъп на гражданите до справки какви точно техни лични данни са изтекли. КЗЛД извърши проверка, състави акт за нарушение и бе издадено наказателно постановление за безпрецедентната глоба. Санкциите се налагат по еврорегламента GDPR, в случая глобата би могла да е и 10 000 000 евро.

Междувременно спецпрокуратурата образува дело за тероризъм срещу собственика и служители на фирмата „ТАД груп“ заради „атаката“ на НАП, после и за организирана престъпна група. Фирмата вече не функционира, но собственикът й Иван Тодоров продължава да стои в ареста, където е от миналия септември.

От своя страна приходната агенция пък оспори пред столичния районен съд наложената санкция, понеже течът бил резултат на престъпление, а след три отвода на съдии (с аргумента, че и техни данни са изтекли от масивите) казусът ще ще гледа от Ангел Павлов.

Това е съдията, който потвърди наложената от Сметната палата на Лозан Панов глоба от 1 000 лева, задето не дублирал имотната си декларация, подадена пред Инспектората към ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.