Последни новини
Home / Законът / Държавният департамент: Имаме достоверна информация за съдия Андон Миталов

Държавният департамент: Имаме достоверна информация за съдия Андон Миталов

Defakto.bg

Държавният секретар на САЩ има достоверна информация, че българският съдия Андон Миталов е участвал пряко и непряко в сериозна корупция, която подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Това се заявява в съобщение на Държавния департамент на САЩ по повод огласената тази седмица от американския държавен секретар Майк Помпейо забрана съдия Миталов и семейството му да влизат в САЩ.

„Когато държавният секретар получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало… в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи… това длъжностно лице и неговите най-близки роднини…“ – се казва  в отговор на запитване от в. „Сега“.

Изданието посочва, че в отговора се допълва, че когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и най-близките му роднини. “Държавният департамент ще продължи да използва тези правомощия и всички налични инструменти в борбата срещу корупцията в глобален мащаб. В зависимост от конкретните обстоятелства някои оповестявания се правят публично, докато други могат да бъдат конфиденциални”,  цитира отговора  “Сега”.

До момента българските институции не са наясно с причините за огласяване на името на съдия Андон Миталов. Инспекторатът на ВСС съобщи, че проверката която е направена по искане на Сотир Цацаров във връзка с разрешението, дадено от съдия Миталов на Николай Малинов да замине за Русия, за да получи държавна награда, не е установила нарушения на закона.  Дали обаче става  дума тъкмо за това дела, продължава да се гадае.

Съдийската колегия на ВСС вчера единодушно реши да се  обърне към щатските власти за допълнителна информация,  тъй като е засегнато името  на магистрат, който е подчинен на правилата на  българската съдебна система.  И неговата съдба може да бъде решена единствено по каноните на българските закони и публичин доказателства,  че е замесен в реална корупция,  категорична е съдийската общност.

About De Fakto

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.