Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Смешно и тъжно е Лозан Панов да се разграничава от собствените си съдии и от съда

Иван Гешев: Смешно и тъжно е Лозан Панов да се разграничава от собствените си съдии и от съда

Defakto.bg

Благодарение на специализираните съдилища предстои отпадане на Механизма за сътрудничеството и проверка, казва главният прокурор

„Нямам обяснение и е много странно как председател на ВКС може да се разграничи от собствените си съдии и от съда. Това е все едно аз да се разгранича от някоя окръжна прокуратура. Това освен, че е смешно е и тъжно. Не знам как това кореспондира и с претендираните от някои среди, към които гравитира г-н Панов, ценности, като демокрация, върховенство на закона, независимост на съда“.  Това заявява  главният прокурор Иван Гешев на граничен пункт „Калотина“ , където се е провела  специализирана операция по противодействия на корупцията под надзора на Специализираната прокуратура, съобщи държавното обвинение.

По повод обявената от държавния секретар на САЩ забрана на съдия Андон Миталов и семейството му да влиза в САШ заради корупция,  председателят на ВКС Лозан Панов вчера оповести, че е изпратил писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което  „моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов и провеждано ли е разследване“.  И още: „Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс.“

По повод поисканата от Панов информация от прокуратурата за наличието на данни за съдия Андон Миталов,   Гешев е припомнил, че  още преди три месеца прокуратурата е сигнализирала Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за конкретен случай от работата на въпросния магистрат. „Тогава председателят на ВКС не попита нищо, интересно защо?“, заявява Гешев.

В съобщението на прокуратурата не е посочено дали главният прокурор е коментирал резултатите от проверката на Инспектората на ВСС по искането на предшественика  му Сотир Цацаров, която приключва с констатация,  че в случая няма извършени нарушения.   Но в него е подчертано, че “ представители на прокуратурата никога не са коментирали работата на съдилищата, за разлика „от някои изолирани случаи на представители на съда, които не спират да коментират прокуратурата“.

Тази сутрин пред БНР Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на  ВСС коментира случая „Миталов“ така:  „Трябва да бъдат изяснени всички обстоятелства. До настоящия момент към ВСС или към Съдийската колегия няма постъпили никакви подобни сигнали, съдържащи данни за извършвани от него корупционни действия. Правилно искането беше насочено, както към прокуратурата, така и към КПКОНПИ.  Най-същественото искане, откъдето би следвало да постъпи по-конкретна информация, е към американската страна. В компетентността на Съдийската колегия е да прецени дали ще образува дисциплинарно производство, дали ще се касае за образуване на наказателно производство срещу съдията…“.

Решението на Държавния департамент да наложи забрана на български съдия и членове на семейството му на САЩ, Иван Гешев отдава на сътрудничеството между властите на американската и българската страни. „Ние взаимодействаме изключително добре с правоприлагащите органи на ЕС и на САЩ“, казва главният прокурор.

 Той е  изтъкнал ролята на съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и от Специализирания наказателен съд за решението на Европейската комисия (ЕК) да отмени а Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).  Гешев е  акцентирал върху „трудните условия и рисковете, които специализираните магистрати поемат при изпълнения на служебните си задължения“

„Единственото, което мога да кажа е – респект и уважение за тези две съдилища“, заявява главният прокурор в отговор на журналистически въпроси по повод думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че е нужно възобновяване на дебата за бъдещето на специализираното правосъдие.  Дебатът за съществуването или не на едно правосъдие не е разграничаване от магистратите, които работят в него, напомнят юристи.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.