Последни новини
Home / Законът / Министър Данаил Кирилов иска ВСС да уволни съдия Миталов – уронил престижа на Темида

Министър Данаил Кирилов иска ВСС да уволни съдия Миталов – уронил престижа на Темида

Defakto.bg

Искане за освобождаване от длъжност на съдията от спецсъда Андон Миталов е изпратил правосъдният министър Данаил Кирилов на Съдийската колегия и на Пленума на ВСС. Кирилов се позовава на Конституцията, както и на Закона за съдебната власт и настоява за дисциплинарно уволнение на магистрата. Поводът – изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео за наложената забрана на съдията и семейството му да влизат в Щатите заради „корупция“. Основанията, според Кирилов са, че Андон Миталов е накърнил престижа на Темида.

В последните десетилетия от възможността да иска сакнция за магистрат се бе възползвал правосъдният министър Христо Иванов – за уволнението на съдия Румяна Ченалова и на ръководството на СГС от мандата „Янева“. Но стана след мащабна проверка на самия ВСС, открила драстични нарушения в управлението на важния столичен съд.

А инициативата на Данаил Кирилов идва ден, след като Съдийската колегия изрично поиска да научи основанията на Държавния департамент за отправеното публично обвинение към български магистрат. Информация имат ли някакви данни срещу съдия Миталов бе поискана и от прокуратурата, и от КПКОНПИ. А Инспекторатът към ВСС съобщи, че единствената им проверка на магистрата по сигнал на Сотир Цацаров (за пускането на Николай Малинов в Русия) е прекратена, след като не са открити нарушения. Изявлението на държавния секретар Помпео само по себе си не е основание за дисциплинарно или друго преследване на Миталов, категорични бяха вчера кадровиците.

На друго мнение обаче е министър Кирилов. Който набляга на пораженията върху българо-американските двустранни отношения, реномето на България пред ЕС и всичките й партньори, както и международната оценка за прилагането на върховенството на закона у нас. За последното – негативизма на оценката, министър Кирилов очевидно е прав, но тя е факт далеч преди изявлението от САЩ и поводите са не един и два.

Вниманието приковава най-вече мотивът на министъра, че съдия Миталов е нарушил закона при даването на еднократно разрешение на обвинения като „руски шпионин“ Николай Малинов да замине за Русия, с което умишлено е нарушил служебните си задължения и е накърнил престижа на съдебната власт. С две думи – правосъдният министър чете и присъдата на този съдия!

Искането на Данаил Кирилов:

„През изминалата седмица публично се обяви изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за налагане на забрана за влизане в САЩ заради участието му сериозна корупция“ на съдията от Специализирания наказателен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице е ,,участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“ Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава.

Този резултат е постигнат и със следните действия на съдията от Специализирания наказателен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития. Освен това, в нарушение на разпоредбите на НПК не е поискано становището на прокурора. Еднократното разрешение за напускане на страна е направено, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ. Образувал е частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган. Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона . Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност. Умишленото нарушаване на служебните му задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си безпристрастно, осъществява основание за освобождаване от длъжност на съгласно чл. 130в, т.З от Конституцията на РБ“.

Оттук нататък

По закон министърът може да иска наказания на магистрати, така че предложението му вероятно ще влезе в дневния ред на Съдийската колегия. Друг е въпросът дали ще бъде образувано дисциплинарно дело срещу Миталов – Върховният административен съд вече формира практика, според която кадровиците имат право на самостоятелна предварителна преценка на искането. Така ВСС отказа дисциплинарни дела срещу ред магистрати, основно по предложения на Лозан Панов.

За образуването на дисциплинарка трябва да гласуват поне 8 от Съдийската колегия.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.