Последни новини
Home / Без категория / МО: Ген. Цанко Стойков не е нарушавал правилата при проверката на Антикорупционната комисия

МО: Ген. Цанко Стойков не е нарушавал правилата при проверката на Антикорупционната комисия

Defakto.bg

Проверката на Министерство на отбраната по случая с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е приключила,  без да установи нарушения.  Това съобщи министреството, цитирано от БНР.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков.

По повод разгласените материали от прокуратурата, записани със СРС,  в които става дума за назначението на съпругата на Радев във Военновъздушните сили, министър Каракачанов радпореди проверка

Докладът на началника на отбраната генерал Андрей Боцев е проследил  хронологията на комуникацията от април и май 2019-а между Антикорупционната комисия, Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

Още през април миналата година Антикорупционната комисия е изпратила шест писма по проверката, която правят, затова дали има нарушения от страна на Румен Радев, свързани с Десислава Радева.

Цанко Стойков е предал документите в срок, а  в средата на май Антикорупционната комисия е поискала допълнителни документи, които са били предоставени, става ясно от отговора на генерал Андрей Боцев.

През миналата седмица  министърът на отбраната  Каракачанов посочи, че генерал Стойков е човек с авторитет в армията. Както и че разследванията срещу военни се прави само Военната прокуратура, а не от специализираната, както е в случая. До момента не е ясно защо генерал Стойков е бил слушан, заяви министърът.

Над седмица след публикуване на записите Прокуратурата не е дала повече разяснения.

Според  Каракачанов няма  основания за санкции срещу Стойков.

„Аз не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. На този етап аз не виждам никакви основания  – пак казвам на този етап, към днешна дата, не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на генерал Цанко Стойков“, посочи Каракачанов.

Пред БТВ в събота той отново  изказа  подкрепа за  командира на ВВС. Няма петно върху името на Стойков, нито обвинения или санкции, а и проверката на МО не е установила нищо противозаконно в неговите действия, заяви министърът.

Проверката на МО не тълкувава  съдържанието на разговора  и неговата целесъобразност. На ход е обаче прокуратурата, която дължи обяснения защо в нарушение на закона разпространи записите. И не само.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.