Последни новини
Home / Без категория / МО: Ген. Цанко Стойков не е нарушавал правилата при проверката на Антикорупционната комисия

МО: Ген. Цанко Стойков не е нарушавал правилата при проверката на Антикорупционната комисия

Defakto.bg

Проверката на Министерство на отбраната по случая с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е приключила,  без да установи нарушения.  Това съобщи министреството, цитирано от БНР.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков.

По повод разгласените материали от прокуратурата, записани със СРС,  в които става дума за назначението на съпругата на Радев във Военновъздушните сили, министър Каракачанов радпореди проверка

Докладът на началника на отбраната генерал Андрей Боцев е проследил  хронологията на комуникацията от април и май 2019-а между Антикорупционната комисия, Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.

Още през април миналата година Антикорупционната комисия е изпратила шест писма по проверката, която правят, затова дали има нарушения от страна на Румен Радев, свързани с Десислава Радева.

Цанко Стойков е предал документите в срок, а  в средата на май Антикорупционната комисия е поискала допълнителни документи, които са били предоставени, става ясно от отговора на генерал Андрей Боцев.

През миналата седмица  министърът на отбраната  Каракачанов посочи, че генерал Стойков е човек с авторитет в армията. Както и че разследванията срещу военни се прави само Военната прокуратура, а не от специализираната, както е в случая. До момента не е ясно защо генерал Стойков е бил слушан, заяви министърът.

Над седмица след публикуване на записите Прокуратурата не е дала повече разяснения.

Според  Каракачанов няма  основания за санкции срещу Стойков.

„Аз не знам за какво е било разследването и кога точно е започнало, защото от документите, които бяха оповестени, това не е видно. На този етап аз не виждам никакви основания  – пак казвам на този етап, към днешна дата, не виждам никакви основания да се предприемат каквито и да е санкции по отношение на генерал Цанко Стойков“, посочи Каракачанов.

Пред БТВ в събота той отново  изказа  подкрепа за  командира на ВВС. Няма петно върху името на Стойков, нито обвинения или санкции, а и проверката на МО не е установила нищо противозаконно в неговите действия, заяви министърът.

Проверката на МО не тълкувава  съдържанието на разговора  и неговата целесъобразност. На ход е обаче прокуратурата, която дължи обяснения защо в нарушение на закона разпространи записите. И не само.

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.