Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: „Записите“ с президента са от ДАНС, но са по дело срещу фирма – доставчик на МО, а дали Радев е извършил престъпление изобщо не знаем

Иван Гешев: „Записите“ с президента са от ДАНС, но са по дело срещу фирма – доставчик на МО, а дали Радев е извършил престъпление изобщо не знаем

Defakto.bg

В прокуратурата няма дела и проверки и срещу съдията Андон Миталов, но „проблемът“ бил на Лозан Панов

Нови интересни разкрития и ракурси към върховенството на закона у нас направи главният прокурор Иван Гешев в обширно интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

Обобщено, от пространните обяснения на г-н Гешев се разбра, че не прокуратурата, а ДАНС била записвала прословутия разговор, на който – може би – звучат гласовете на президента Румен Радев и на командващия ВВС ген. Цанко Стойков. (Записът е официално пуснат на страницата на ПРБ). Въпросният запис обаче вече е веществено доказателствено средство, приобщено към разследване за нещо съвсем друго – срещу фирма, контрагент на МО и на Въоръжените сили с доставки за милиони през последните години. Точният предмет на разследването и на заподозрените в него не бяха назовани. Понеже обаче разследването било срещу фирмата, то не се води от военна прокуратура, както би трябвало по правилата на НПК, ако е заподозрян ген. Стойков.

А дали президентът Румен Радев изобщо в нещо се е провинил, камо ли да е извършил престъпление, въобще не е ясно, понеже пречел чл. 103 от Конституцията (за имунитета на президента и забраната срещу него да се възбужда наказателно преследване, както и че може да му се търси отговорност само за държавна измяна и нарушение на Конституцията и то по обвинение, повдигнато от една четвърт от депутатите и поддържано от повече от две трети от тях). Затова и Иван Гешев не се обърнал към Народното събрание за старт на процедурата по импийчмънт, а изпратил тълкувателно искане в Конституционния съд.

Но прокуратурата е разпространила както записа (въпросния ВДС), така и постановлението на спецобвинители, в което се разисква именно въпросният разговор, защото традиционно води политика на откритост и обяснява действията си пред българските граждани.

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. … На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, каза Иван Гешев.

И попита: „Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев – бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление“.

Гешев направи преглед на становищата дали има простор за тълкуване на чл. 103 и обобщи, че само един конституционалист се е изказал, че нормата е ясна – цитира преподавателя Атанас Славов, който бил съветник на бившия правосъден министър Христо Иванов. „За други аз не се сещам“, заяви главният прокурор.

Известният и уважаван юрист и адвокат Даниела Доковска явно не е в списъка с капацитети на Иван Гешев. Именно Доковска попита кое не е ясното в чл. 103? Бившият конституционен съдия и зам.-председател на ВКС Благовест Пунев коментира, че подобно искане за тълкуване в случая е недопустимо, друг известен адвокат Михаил Екимджиев по този повод напомни, че КС не е просветно учреждение.

Затова пък главният прокурор повтори разбирането си за „недосегаемите“ – че такива у нас няма, както няма и хора с „абсолютни имунитети“. Илюстрира го с пример – какво би станало, ако лице с имунитет беше извършило убийството в Галиче – трупът, ножът и останалите доказателства трябвало да стоят пет или десет години, докато изтече мандатът ли?

Според Гешев „когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“.

За прословутия есемес, с който го „привиквали“ в президентството, огласен от самия него, Гешев каза: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“ (друга проверка – на МО, не установи ген.Стойков да „мачкал“ какво и да е – б.р.). Любопитно бе сравнението: същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS, с който привиква президента при главния прокурор.

Но все пак съобщението било любезно, понеже „с мен всички са любезни напоследък“.

За Васил Божков главният прокурор увери, че той бил в ареста в Обединените арабски емирства, а не в затворен хотел, както твърдяли „хибридни“ медии.

За Цветан Василев обяви, че проблемът не бил на прокуратурата и на българската държава, а на Сърбия, която безпрецедентно близо шест години не отговаряла на искане на екстрадиция. „Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия и аз днам какви сили и защо седят“, обобщи Гешев. Дали в случая няма правен проблем с прокурорското искане – в което обвиненията се променяха няколко пъти и особено сега, когато процесът тръгна в съда, главният прокурор не каза нищо. Не бе и питан.

Коментира обаче случая със съдията от специализирания съд Андон Миталов и го препрати изцяло в полето на председателя на ВКС Лозан Панов. Защо – отново не се разбра.

Разбра се обаче, че срещу Миталов в прокуратурата не се водят дела за корупция или други престъпления. Гешев заяви за поискана от ПРБ (от Сотир Цацаров) проверка от Инспектората заради акта, с който еднократно е разрешено на Николай Малинов да замине за Русия. Че Инспекторатът не е открил нарушения, не бе казано.

Казано бе обаче, че САЩ в случая са действали като партньори и не са виновни, че нашите „стандарти“ за доказване били такива. Изрази и увереност, че мнозина, осъдени в Щатите за корупция, в България нямало да получат присъда.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.