Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: „Записите“ с президента са от ДАНС, но са по дело срещу фирма – доставчик на МО, а дали Радев е извършил престъпление изобщо не знаем

Иван Гешев: „Записите“ с президента са от ДАНС, но са по дело срещу фирма – доставчик на МО, а дали Радев е извършил престъпление изобщо не знаем

Defakto.bg

В прокуратурата няма дела и проверки и срещу съдията Андон Миталов, но „проблемът“ бил на Лозан Панов

Нови интересни разкрития и ракурси към върховенството на закона у нас направи главният прокурор Иван Гешев в обширно интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

Обобщено, от пространните обяснения на г-н Гешев се разбра, че не прокуратурата, а ДАНС била записвала прословутия разговор, на който – може би – звучат гласовете на президента Румен Радев и на командващия ВВС ген. Цанко Стойков. (Записът е официално пуснат на страницата на ПРБ). Въпросният запис обаче вече е веществено доказателствено средство, приобщено към разследване за нещо съвсем друго – срещу фирма, контрагент на МО и на Въоръжените сили с доставки за милиони през последните години. Точният предмет на разследването и на заподозрените в него не бяха назовани. Понеже обаче разследването било срещу фирмата, то не се води от военна прокуратура, както би трябвало по правилата на НПК, ако е заподозрян ген. Стойков.

А дали президентът Румен Радев изобщо в нещо се е провинил, камо ли да е извършил престъпление, въобще не е ясно, понеже пречел чл. 103 от Конституцията (за имунитета на президента и забраната срещу него да се възбужда наказателно преследване, както и че може да му се търси отговорност само за държавна измяна и нарушение на Конституцията и то по обвинение, повдигнато от една четвърт от депутатите и поддържано от повече от две трети от тях). Затова и Иван Гешев не се обърнал към Народното събрание за старт на процедурата по импийчмънт, а изпратил тълкувателно искане в Конституционния съд.

Но прокуратурата е разпространила както записа (въпросния ВДС), така и постановлението на спецобвинители, в което се разисква именно въпросният разговор, защото традиционно води политика на откритост и обяснява действията си пред българските граждани.

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. … На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате, е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, каза Иван Гешев.

И попита: „Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев – бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление“.

Гешев направи преглед на становищата дали има простор за тълкуване на чл. 103 и обобщи, че само един конституционалист се е изказал, че нормата е ясна – цитира преподавателя Атанас Славов, който бил съветник на бившия правосъден министър Христо Иванов. „За други аз не се сещам“, заяви главният прокурор.

Известният и уважаван юрист и адвокат Даниела Доковска явно не е в списъка с капацитети на Иван Гешев. Именно Доковска попита кое не е ясното в чл. 103? Бившият конституционен съдия и зам.-председател на ВКС Благовест Пунев коментира, че подобно искане за тълкуване в случая е недопустимо, друг известен адвокат Михаил Екимджиев по този повод напомни, че КС не е просветно учреждение.

Затова пък главният прокурор повтори разбирането си за „недосегаемите“ – че такива у нас няма, както няма и хора с „абсолютни имунитети“. Илюстрира го с пример – какво би станало, ако лице с имунитет беше извършило убийството в Галиче – трупът, ножът и останалите доказателства трябвало да стоят пет или десет години, докато изтече мандатът ли?

Според Гешев „когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“.

За прословутия есемес, с който го „привиквали“ в президентството, огласен от самия него, Гешев каза: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“ (друга проверка – на МО, не установи ген.Стойков да „мачкал“ какво и да е – б.р.). Любопитно бе сравнението: същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS, с който привиква президента при главния прокурор.

Но все пак съобщението било любезно, понеже „с мен всички са любезни напоследък“.

За Васил Божков главният прокурор увери, че той бил в ареста в Обединените арабски емирства, а не в затворен хотел, както твърдяли „хибридни“ медии.

За Цветан Василев обяви, че проблемът не бил на прокуратурата и на българската държава, а на Сърбия, която безпрецедентно близо шест години не отговаряла на искане на екстрадиция. „Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия и аз днам какви сили и защо седят“, обобщи Гешев. Дали в случая няма правен проблем с прокурорското искане – в което обвиненията се променяха няколко пъти и особено сега, когато процесът тръгна в съда, главният прокурор не каза нищо. Не бе и питан.

Коментира обаче случая със съдията от специализирания съд Андон Миталов и го препрати изцяло в полето на председателя на ВКС Лозан Панов. Защо – отново не се разбра.

Разбра се обаче, че срещу Миталов в прокуратурата не се водят дела за корупция или други престъпления. Гешев заяви за поискана от ПРБ (от Сотир Цацаров) проверка от Инспектората заради акта, с който еднократно е разрешено на Николай Малинов да замине за Русия. Че Инспекторатът не е открил нарушения, не бе казано.

Казано бе обаче, че САЩ в случая са действали като партньори и не са виновни, че нашите „стандарти“ за доказване били такива. Изрази и увереност, че мнозина, осъдени в Щатите за корупция, в България нямало да получат присъда.

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.