Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ атакува шефа на ВВС с две негови писма – че отказал информация за Румен Радев

КПКОНПИ атакува шефа на ВВС с две негови писма – че отказал информация за Румен Радев

Defakto.bg

Но в решението на комисията от миналото лято, не открило конфликт на интереси, се цитират ред документи

Броени дни, след като разпоредената от военния министър Красимир  Каракачанов не откри нарушения от страна на командващия ВВС ген.Цанко Стойков в комуникацията му с антикорупционната комисия през април-май миналата година, днес от КПКОНПИ отговарят с две писма. Поводът е прословутата проверка срещу президента Румен Радев за конфликт на интереси, докато е бил начело на Военновъздушните сили, в която се проучваше „частен интерес“ заради назначенията на настоящата му съпруга Десислава Радева.

През лятото на 2019 г. КПКОНПИ излезе с категоричното заключение, че не е открит конфликт на интереси. Но темата бе подновена заради публикуваните от прокуратурата записи на разговори с „евентуалното“ участие на президента в диалога с ген. Стойков, в който се обсъжда проверката на КПКОНПИ и поисканите материали. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че в момента обвинителите не могат и няма как да твърдят за извършени нарушения или престъпления от президента, а записът бил по разследване на фирма, контрагент на МО.

Днес от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана от Сотир Цацаров, заявяват:

„По повод съобщение до медиите на Министерство на отбраната от 07.02.2020 г., с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ“, пресцентърът на Комисията публикува писма на ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация, на основание чл. 72 ЗПКОНПИ. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси“. (След два файла с две писма).

Първото писмо е постъпило в КПКОНПИ на 10 май 2019 г. и е по искане за заверени копия от документи по отношение на Румен Радев и Десислава Генчева. В него ген.-майор Цанко Стойков отговаря, че посоченото от антикорупционната комисия правно основание касае установяване на конфликт на интереси на лица, които към момента заемат цитираните висши длъжности. За Румен Радев това е длъжността командир на ВВС, от която той е освободен, считано от 16 август 2016 г. и искането на КПКОНПИ няма основания.

Във второто писмо, от 27 май 2019 г., ген.Стойков привежда допълнителни възражения, като насочва КПКОНПИ да търси исканите документи от постоянната парламентарна комисия за конфликт на интереси (компетентна по отношение на президента) или от органа по избора или назначаването на Румен Радев като командир на ВВС – Министерския съвет (който прави предложението за назначаване) и президента (който издава указа). Във всички случаи Командването на ВВС не е „надлежният орган за предоставяне на информация“, сочи ген.Цанко Стойков. Напомня и че въпросната информация очевидно няма как да изпълни целта на закона, включително освобождаване от заеманата длъжност при установен конфликт на интереси, тъй като от 2016 г. Румен Радев е президент на републиката. Не на последно място в писмото се цитира ЗПКОНПИ и давностните срокове в него, които са изтекли.

Антикорупционната комисия спира с информацията дотук.

Прочитът на решението на КПКОНПИ от 31 юли 2019 г., подписано от тогавашния временен председател Антон Славчев и от членовете на комисията Пламен Йоцов и Силвия Къдрева обаче показва, че са събрали доказателства по преписката. В това решение извън нотариални актове, ипотеки и прочее се цитират и ред заповеди на командира на ВВС, както и трудови договори и анекси, подписвани от него – може би именно „документите“, които, според цитираните писма, би трябвало да не са стигали до „Антикорупция“. А заключението на КПКОНПИ е, че конфликт на интереси не е открит, тъй като Румен Радев и Десислава Радева са в граждански брак от 12 август 2016 г., а дотогава нямат общи постоянни и настоящи адреси, нито общи деца, то ест свързаност помежду им по смисъла на закона не се установява. Това решение не е обжалвано, нито пък е протестирано от прокуратурата пред административния съд.

Антон Славчев и в момента е в КПКОНПИ и е неин зам.-председател, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева са членове на комисията.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.