Последни новини
Home / Законът / Министерското искане за уволнение на съдия Миталов влиза утре във ВСС

Министерското искане за уволнение на съдия Миталов влиза утре във ВСС

Defakto.bg

То е неясно, без доказателства за нарушения

Искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за дисциплинарното уволнение на съдия Андон Миталов вероятно ще влезе в утрешния дневен ред на Съдийската колегия на ВСС.

Днес то е било разгледано от дисциплинарната комисия на колегията, но оттам отказват информация заради поверителността на тези производства (макар че министерското искане бе официално оповестено от МП). По информация на Де факто предложението е искането на Данаил Кирилов да бъде оставено “без движение”. Защото липсва конкретика на твърдяните дисциплинарни нарушения, както и ясни данни кога, с какво и как съдия Миталов се е провинил.

Както вече писахме, на извънредно заседание миналия четвъртък Съдийската колегия единодушно реши да изпрати запитвания до САЩ, българската прокуратура и КПКОНПИ дали при тях има данни за “корупционно” поведение на посочения магистрат, както и образувани проверки и досъдебни производства срещу него. Сама дкларацията на държавния секретар на САЩ не може да провокира действия срещу съдия, категоричен бе тогава представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Някои от отговорите, впрочем, дойдоха. В прокуратурата няма нищо срещу съдия Миталов, стана ясно от пространното интервю на Иван Гешев пред БНР в неделя.

Още миналия четвъртък от Инспектората към ВСС информираха, че започналата по сигнал на Сотир Цацаров проверка – за определението на Миталов, с което е разрешил на Николай Малинов еднократно пътуване до Русия -не е открила нарушения. Остава КПКОНПИ да се произнесе, може би.

About De Fakto

Проверете също

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат

Иван Брегов, Институт пазарна икономика   В петте последователни петъка преди парламентарните избори ще направим …

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.