Последни новини
Home / Законът / Кадровиците дадоха 7 дни на Данаил Кирилов да представи доказателства срещу Андон Миталов (обновена и допълнена)

Кадровиците дадоха 7 дни на Данаил Кирилов да представи доказателства срещу Андон Миталов (обновена и допълнена)

Defakto.bg

С 10 срещу 3 гласа Съдийската колегия реши да разглежда “на закрито” извънредната си точка по случая “Миталов”. Поводът е искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за образуване на дисциплинарно дело и уволнението на този магистрат.

Министър Данаил Кирилов

Министърът дойде в колегията и това стана точка първа в дневния ред.

Както Де факто писа, предложението на дисциплинарната комисия на Съдийската колегия е искането му да се остави без движение, защото липсва конкретика в обвиненията.  Спорът бе дали разискванията да са открити или при закрити врата, понеже става дума за дисциплинарен казус. Лозан Панов и Атанаска Дишева (председател на дисциплинарната комисия) се обявиха за открито заседание.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков поиска закрити врата. И се аргументира с промените в съдебния закон, в сила от днес. Конкретно цитира чл. 316, ал. 2 ЗСВ.

Текстът е по-интересен от друга гледна точка – ясно разписва какво се прави при “негодни” дисциплинарни предложения. А именно:

Чл. 316 (2) (Нова – ДВ, бр. 11 от 2020 г.) Когато в предложението по чл. 312 или чл. 314, ал. 2 не се съдържа изложение в какво се състои дисциплинарното нарушение, съответно кои обстоятелства водят до определяне на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2, 3, 4 или 6, съответната колегия на Висшия съдебен съвет не образува, съответно не продължава дисциплинарно производство, като на вносителя на предложението се съобщава да отстрани в едноседмичен срок допуснатите нередовности.

Преди да изключат мониторите, Атанаска Дишева обяви: “Предложението на дисциплинарната комисия е за оставяне без движение. Но и едновременно с томва предложението на министър Кирилов да се разгледа  за сведение заради изключителността на случая, обществения интерес и поради проведеното извънредно заседание на колегията именно за действията, които можем и трябва да предприемем след публичното оповестяване на името на Андон Миталов от Държавния департамент на САЩ”.

Единодушно, Съдийската колегия реши: Без дело за уволнение, засега

Единодушно, с 12 на 0, Съдийската колегия на ВСС “прие за сведение” предложението на Данаил Кирилов за уволнението на магистрата Андон Миталов. В гласуването заради отвод не е участвал Севдалин Мавров.

А след приключване на “закритата” част от заседанието Лозан Панов изчете решението на кадровиците.

Те се позовават на чл. 316, ал. 2 от Закона за съдебната власт и дават на Кирилов 7-дневен срок от днес “да отстрани недостатъците” на предложението си. А именно – да изложи фактически обстоятелства за виновно неизпълнение на служебните задължения от съдията, включително датата, на която е узнал за тях и откъде, номер на делото, кои разпоредби на НПК са били нарушени и какво е твърдяното дисциплинарно провинение.  ВСС предоставя на министъра и преписката на Инспектората, представена от главния инспектор Теодора Точкова.

Министърът: Не съм разколебан, че престижът на Темида е уронен, стига изявлението на Помпео

Уроненият престиж, според мен, няма какво да се доказва – той е очевиден за всички български граждани, обяви правосъдният министър Данаил Кирилов на излизане от ВСС. На въпрос дали за това е достатъчно изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, министърът каза: “Да, абсолютно”. Потвърди и че не е разколебан в това си убеждение.

Иначе, обясни Кирилов, днес са налице две нови обстоятелства – промяната  в чл. 316 от съдебния закон и предоставянето на материалите от предварителната проверка на Инспектората по сигнала на Сотир Цацаров.

Ще проучим частното наказателно дело за еднократното пускане на Николай Малинов зад граница и материалите от Инспектората, каза Кирилов. Заяви също, че в 7-дневния срок ще предостави нови данни. Очевидно те ще са по въпросното дело.

По-късно, в интервю пред “Свободна Европа” заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър, който е у нас, обяви, че “Съединените щати са в готовност, когато е необходимо, да предоставят на българските власти информация по случая със съдия Андон Миталов”. И че “САЩ са готови да назоват още корумпирани лица, когато това е необходимо за борбата с корупцията”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.