Последни новини
Home / Законът / Не избраха единствения кандидат за шеф на ОС-Враца, единодушно подкрепен от колегите му

Не избраха единствения кандидат за шеф на ОС-Враца, единодушно подкрепен от колегите му

Defakto.bg

С 6 срещу 7 гласа Съдийската колегия не избра председател на Окръжен съд-Враца. Кандидатът бе един – Мирослав Досов, който е в ОС от 1998 г., преди това от 1993 г. е работил в районния съд в града.

Мирослав Досов

Общото събрание на магистратите единодушно е застанало зад Досов. Там кандидадът се е обявил включително категорично против съкращаването на щатове в този съд (съкращаването на две длъжнодсти е било предлагано от председателя на ВАС Георги Чолаков).

Подкрепата от колегите му обаче не бе убедителна за мнозинството от кадровиците. Основните възражения бяха основно, че съдията просрочвал дела – десетина. За извършените проверки докладва главният инспектор Теодора Точкова, като подчерта, че на Досов е било наложено дисциплинарно наказание „забележка“.

По време на изслушването на въпрос на Георги Чолаков дали е имал проблеми в работата си, констатирани от Инспектората, съдията отговори, че винаги е имал проблем с бързината, но никога с качеството на работата си.

„Няма да го подкрепя, той вече има дисциплинарно наказание, което явно не му е повлияло. При само 74 дела за година имаме една десета просрочие, няма как човек, който правораздава така, да поеме председателския пост“, каза Чолаков.

Красимир Шекерджиев възрази: „Имаме кандидат, който е съдия там отдавна, познава работата и на ОС, и на районните съдилища в окръга. Единодушно подкрепен е от Общото събрание. Явно е, че пише бавно, но не е нито първият, нито последнят в нашата система“.

Цветинка Пашкунова каза: „И аз ще го подкрепя. Той има безупречно етично поведение, пред нас беше застанал един мислещ човек, който много добре познава съда“.

В подкрепа се изказа и Севдалин Мавров. „Може и да е забавил някои дела, но решенията му са качествени“, каза Мавров.

Атанаска Дишева прикани да не се свежда съдийската работа само до срочност.

Лозан Панов изтъкна, че атестацията на Досов е почти максималната – 99 точки. „Получил е подкрепата на колегите си, а няма да получи нашата тук, понеже бил просрочил няколко дела. Нека не създаваме проблем там, където го няма“, прикани председателят на ВКС.

Боян Магдалинчев бе на обратното становище. „До днес сутринта бях с твърдата нагласа, че ще го подкрепя. Но след изслушването очакванията ми много сериозно се разминаха, да не пренебрегваме изказването на главен инспектор Точкова. Не забелязах и лидерски качества у кандидата“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.