Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов напомня на Иван Гешев и Сотир Цацаров , че очаква информация за изявлението на държавния секретар на САЩ (допълнена)

Лозан Панов напомня на Иван Гешев и Сотир Цацаров , че очаква информация за изявлението на държавния секретар на САЩ (допълнена)

Defakto.bg
Макар и от “най-добрия юрист на управляващите”, искането за уволнение на магистрат трябва да почива на факти, заяви шефът на ВКС  
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е изпратил писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.
В писмото до главния прокурор се казва:
„Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 г. (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни.
Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс.“
В писмото до председателя на КПКОНПИ Лозан Панов пише:
 „Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 г. (Ваш вх. № ЦУ 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали  сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.“
И в двете писма председателят на ВКС посочва, че до днес, 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Пред репортери преди заседанието на ВСС Лозан Панов обясни и че на сайта на Върховния касационен съд са качени всички получени документи по случая – дотук само един отговор от главния инспектор Теодора Точкова. Към него е приложен резултатът от проверката по сигнала на Сотир Цацаров срещу Миталов, извършена от инспектор Юрий Кръстев. Както е известно от миналата седмица тази проверка не установи нарушения в действията на съдията при еднократното разрешение на Николай Малинов да замине за Русия.

Публикувано е и самото определение на Андон Миталов.

В коментара си пред журналистите днес Лозан Панов бе категоричен – макар и изхождащо от “най-добрия юрист на управляващите” (Данаил Кирилов – б.р.) предложението за дисциплинарно уволнение на магистрат трябва да почива на конкретни факти, които да сочат на конкретни нарушения, довели до уронване на престижа на съдебната власт.

В момента съдия Андон Миталов е в сложна ситуация, той е принуден да  доказва отрицателни факти, заяви председателят на ВКС.

И напомни – за нас се говори, че не се преследва корупцията. За да се преследва трябва да има образувано дело в съда, за да има такова дело, трябва да има внесен обвинителен акт, а за да има обвинителен акт, трябва да се проведе разследване.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.