Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов напомня на Иван Гешев и Сотир Цацаров , че очаква информация за изявлението на държавния секретар на САЩ (допълнена)

Лозан Панов напомня на Иван Гешев и Сотир Цацаров , че очаква информация за изявлението на държавния секретар на САЩ (допълнена)

Defakto.bg
Макар и от „най-добрия юрист на управляващите“, искането за уволнение на магистрат трябва да почива на факти, заяви шефът на ВКС  
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е изпратил писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.
В писмото до главния прокурор се казва:
„Напомням Ви, че с писмо с изх. И-171/06.02.2020 г. (Ваш вх. № PRB202004647877І/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни.
Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс.“
В писмото до председателя на КПКОНПИ Лозан Панов пише:
 „Напомням Ви, че с писмо с изх. № И-169/06.02.2020 г. (Ваш вх. № ЦУ 01-2225/06.02.2020 г.) Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали  сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.“
И в двете писма председателят на ВКС посочва, че до днес, 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Пред репортери преди заседанието на ВСС Лозан Панов обясни и че на сайта на Върховния касационен съд са качени всички получени документи по случая – дотук само един отговор от главния инспектор Теодора Точкова. Към него е приложен резултатът от проверката по сигнала на Сотир Цацаров срещу Миталов, извършена от инспектор Юрий Кръстев. Както е известно от миналата седмица тази проверка не установи нарушения в действията на съдията при еднократното разрешение на Николай Малинов да замине за Русия.

Публикувано е и самото определение на Андон Миталов.

В коментара си пред журналистите днес Лозан Панов бе категоричен – макар и изхождащо от „най-добрия юрист на управляващите“ (Данаил Кирилов – б.р.) предложението за дисциплинарно уволнение на магистрат трябва да почива на конкретни факти, които да сочат на конкретни нарушения, довели до уронване на престижа на съдебната власт.

В момента съдия Андон Миталов е в сложна ситуация, той е принуден да  доказва отрицателни факти, заяви председателят на ВКС.

И напомни – за нас се говори, че не се преследва корупцията. За да се преследва трябва да има образувано дело в съда, за да има такова дело, трябва да има внесен обвинителен акт, а за да има обвинителен акт, трябва да се проведе разследване.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.