Последни новини
Home / Законът / Манолова: 84 служители, пряко подчинени на Фандъкова, са преправяли незаконно изборните протоколи в София

Манолова: 84 служители, пряко подчинени на Фандъкова, са преправяли незаконно изборните протоколи в София

Defakto.bg

 Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”  Мая Манолова ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на Административния съд в София-град да касира изборите за кмет на столицата.  Вчера съдът отхвърли жалбата й  срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София като неоснователно.  Решението е публикувано на сайта на Административния съд.

Искането за касиране бе заведено от Манолова на 11 ноември 2019 г заедно с  14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.
В хода на делото стана ясно, че протоколите са преправяни многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение на закона, се казва в съобщение до медиите.  По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК, което в случая на изборите в София масово не е спазвано и протоколите са се отваряли пред служители на Йорданка Фандъкова, посочва в съобщение Манолова.
Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. Скандалното е, че 84 от тях са служители на Столичната община, пряко подчинени на кмета Йорданка Фандъкова, акцентира Манолова.

В списъка са 5 директори на дирекции в Общината, включително директор „Вътрешен одит“, „Секретариат на СОС“, „Обществени поръчки и концесии“, „Човешки ресурси“, „Управление на административен и сграден фонд“. Както и  трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 одитори, 5 счетоводители, експерти в Общината. А сред експертите от различните райони е и главният архитект на район Нови Искър.

По-голямата част от останалите са служители на районите на София, също в голяма степен контролирани от ГЕРБ до изборите на 3.11.2019 г. – повечето от тях са районни кметове на ГЕРБ в отпуска по време на изборите, за които им е платен хонорар за технически сътрудници към ОИК. За труда, положен на двата тура на изборите, същите служители са получили по 200 лева от парите на данъкоплатците.

Въпреки това, съдът реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат, напомня Манолова.

Тя  доказа пред съда, че 27 918 гласа трябва да бъдат извадени от резултатите от гласуването заради съществени изборни нарушения –  3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

С решение на ЦИК е записано, че бюлетини с отпечатал се знак от черната индигирана линия на горната бюлетина трябва да се броят като действителни.
Въпреки това, много от 6 947 недействителни гласове са именно заради такова отбелязване. 7 000 са гласовете само от ромските секции, за които бяха представени свидетелски показания, че има наличен контролиран вот.

Административният съд в София-град отказа също да отвори чувалите за повторно преброяване на бюлетините.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.