Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде закрит Софийския затвор

Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде закрит Софийския затвор

Defakto.bg
Диана Ковачева
Софийският затвор
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Софийският  затвор и  затворническите  общежития в  “Кремиковци” и керамичната фабрика във Враца.  Искането беше отправено  при  представяне на годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм.  Препоръката ще бъде изпратена на правосъдния министър  Данаил Кирилов.

Омбудсманът обръща внимание, че посочените места за лишаване от свобода са пренаселени, а   материално-битовите условия са много лоши. “ Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават  основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това. Положението в  Софийския затвор не може да бъде поправено. Както знаете, той е паметник на културата, което означава, че наистина спешно трябва да се търси вариант за намирането на друго място.“

В Софийския затвор излежават присъди близо 2000 затворници и Ковачева апелира да се предприемат спешни мерки за преместването им на ново място.

За разлика от затворите, които са били реновирани със средства по Норвежкия механизъм,  арестите и местата за задържане  продължават да са в много лошо състояние, посочва омбудсманът.

„През 2019 г. са проверени 50 обекта – затвори, психиатрични клиники, домове за възрастни хора и др. Резултатите сочат, че  процесът на деинституционализацията е много закъснял“, каза  Ковачева.

Пет проверки в лечебни заведения за болнична психиатрична помощ са извършени през 2019 г.,  а данните са показали незадоволително състояние на държавната психиатрична болнична помощ и необходимост от сериозна реформа на системата.

„Около 1.92 лв. на ден се пада за храна на пациент в тези клиники, което е недопустимо. Ястията им включват основно боб, леща, спанак и ориз. Друга констатация касае лошото състояние и амортизацията на материалната база в проверените лечебни заведения“, подчерта омбусдсманът. Тя допълва, че липсват и достатъчно лекари и медицински персонал.
Трябва да се  подобри координацията между Министерството на здравеопазването и Министерството на  труда и социалната политика, препоръчва Ковачева.  „Проблем са също кадровата обезпеченост, социалната рехабилитация, психологичната грижа, дългият болничен престой и др. В държавните психиатрични болници има пациенти, които живеят трайно в тях поради липса на резидентни социални услуги за хора с психични заболявания. Постоянно пребиваващи са 30 лица в Кърджали и 40 в Карлуково“, посочи омбудсманът.

Трябва да има повече контрол над домовете за възрастни хора от страна на кметовете на населените места, смята още омбудсманът.

„В домовете за възрастни хора с деменция има недостатъчно социални услуги, асистенти и медицински специалисти. Над 300 души чакат, за да бъдат настанени в такива домове. Липсва и адекватна профилактика на тези заболявания, както и адекватна грижа. Ние констатирахме лоши условия и пренаселеност в тези домове“, заяви Ковачева. По думите ѝ отдалечаването на тези центрове от градовете, пречи на бързото пристигане на медицинска помощ.

„Не само лошите условия са проблем, но и грижата за тези хора. Освен липсата на подготвени специалисти, липсва и чисто човешкото отношение към тях“, констатира омбудсманът.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.